Hij viel er aan de andere kant weer af!

Staatsliedenbuurt, Westerpark

Sinterklaas op bezoek bij Westerkwartier

Sinterklaas bij Westerkwartier Foto: Henk Schmidt

Mijn jongste zoon Ronald is nu 46 jaar, was toen 3 jaar en mijn oudste zoon Rens was 7 jaar. Sinterklaas kwam aan met een bootje, ik dacht dat dat de Buiskade was? Het paard stond al te wachten aan de wal. Ja hoor daar kwam Sinterklaas aan, iedereen aan het zingen. Of Sint in zijn lange mantel bleef hangen weet ik niet, wel weet ik dat de oude baas aan de ene kant op het paard klom en aan de andere kant er weer af viel! De kinderen stonden verschrikt te kijken, wij ouders stonden te gieren van het lachen. Het was geen vertoning.

Daarna gingen wij in optocht achter Sint aan die inmiddels weer op zijn paard geklommen was, door de Van Hallstraat naar Westerkwartier. Co Schmidt was Zwarte Piet. Co was een aangetrouwde neef van mij. Hij dorst tegen Rens en Ronald niet te praten, bang dat zij zijn stem zouden herkennen. Rens liep achter Zwarte Piet en af en toe kreeg hij een hand met snoep van Zwarte Piet. De pepernoten gooide Rens dan onmiddellijk op de straat. Toen wij later thuis kwamen en ik hem vroeg, waarom gooide jij al dat snoep op straat Rens, gaf hij als antwoord "Dat deed Oom Co toch ook!" Ik wist daar geen antwoord op, heb maar niets gezegd en Rens geloofde weer verder in Sinterklaas, ... of niet soms?

Mevrouw Van Solkema Mense

P.S. Wij woonden toen op de Wittenkade 174 huis.

Gepubliceerd: 7 december 2008

Omdat niet iedereen de vaak prachtige reacties leest op eerdere verhalen, halen wij soms een reactie 'naar voren'.
Deze reactie hoort bij het verhaal Westerkwartier 1908-2008.

Kijk voor nog veel, veel meer prachtige oude foto's op Foto's Westerkwartier.

Sint Nicolaas feest in Westerkwartier

Bovenstaande foto is uit 1979 . Sint is hier Henk Schmidt, vorige Sinten waren Frits van Soest en de hr. van de Burg . Ik kan mij bovenstaande foto nog goed herinneren. Met het kruizertje van ons lid Fokke Stegmeijer kwamen wij aangevaren over de Kostverlorenvaart , aankomst bij het Kippenbruggetje .De witte schimmel stond al klaar ,onder begeleiding van Politie en onze drumband en majorettekorps in optocht door de Staatsliedenbuurt. In de Nassaustraat werd tramlijn 10 tot stilstand gebracht en de pieten gingen de tram in om pepernoten te strooien. In de jaren 70 waren er plusminus 150 kinderen . Alle kinderen kregen na afloop een mooi cadeau en een speculaaspop . In de jaren 30 van de vorige eeuw waren dat 2000 kinderen en werden dan gehouden in Bellevu in de Marnixstraat , maar daarover later meer in
Het Geheugen van West