Luilakken, beddenzakken!

7 Fans

Als je vijftig jaar getrouwd bent, heb je veel te vertellen. En dat geldt dus ook voor familie van der Horst uit Geuzenveld. Meneer (1926) en mevrouw (1931) van der Horst waren op 25 augustus jongstleden een halve eeuw met elkaar getrouwd. Reden genoeg voor het Geheugen van West om daar eens ons licht op te steken.

Familie van der Horst - plein Meneer en mevrouw van der Horst op het Plein '40 - '45, mei/juni 1962.

Op 1 augustus 1954 kreeg dit sympathieke stel de sleutels van hun eerste woning. Uiteraard werd er pas op 26 augustus voor het eerst in het huis geslapen, want het waren toen nog duidelijk andere tijden. Veel tijd kreeg mevrouw van der Horst overigens niet om van haar kersverse echtgenoot (die ze al ruim vier jaar kende — zo ging dat in die tijd) te genieten, want op 1 september ‘mocht’ hij in dienst, naar Duitsland.
Maar, zo terugkijkend op al die jaren in de Oltmansstraat — er werd nooit verhuisd — is er geen ruimte voor negatieve herinneringen. De kinderen werden er geboren en groeiden er in alle liefde op en het paar was altijd wel ergens actief als vrijwilliger. Zo zaten ze in de ouderencommissie van de Vlugtschool, maar dat was naar eigen zeggen meer om van dichtbij te kunnen zien waaraan de kinderen nu eigenlijk werden blootgesteld (en dat viel allemaal best mee.) Ook was de familie van der Horst in 1957 betrokken bij oprichting van de drum- en pipeband Bonny Scotland. Moeder naaide de kilts en vader maakte attributen die het midden hielden tussen een wasbord en een drumstel. Zo ging dat in die tijd.
In dezelfde tijd, er waren nog geen kinderen, was de familie ook actief in het jeugdwerk. Vooral het Luilakken staat hen nog helder voor de geest. Met Pinksteren gingen kinderen in de leeftijd van zes tot tien in alle vroegte (vanaf een uurtje of vier in de ochtend) op pad om de hele buurt wakker te maken. Met blikken en stokken werd lawaai gemaakt en er werd op de ramen en deuren gebonsd. In de eerste jaren zette de familie de bel er nog vanaf, maar kwam er snel genoeg achter dat dat weinig uithaalde. En dus besloten meneer en mevrouw van der Horst in samenwerking met de Wijkraad eind jaren vijftig om de kinderen met Luilakken maar zelf een leuke activiteit aan te bieden. Zo zijn ze met driehonderd kinderen een keer om vijf uur ’s ochtends naar de bioscoop geweest en het jaar daarop gingen ze met z’n allen zwemmen.
Toch wel jammer dat dat in de loop der jaren in Amsterdam verdwenen is.

Familie van der Horst - 2004 Meneer en mevrouw van der Horst, september 2004.

Familie van Akkeren - kinderwagen plein Mevrouw van der Horst met haar zoon in de kinderwagen op het Plein '40 - '45, juni 1962.

sandra Kneepkens-van Eekhout

Re: de Oltmansstraat