Periodebroekje en knalgeel vest

Geuzenveld

Toen ik geslaagd was voor mijn U.L.O. examen ging ik vakantiewerk doen in de Sam van Houtenstraat bij textielzaak de 'Wiba'.

Winkels in de Sam van Houtenstraat (1957)

Winkels in de Sam van Houtenstraat (1957) Door: Okko Steensma

Onwetend
Ik vond het hartstikke leuk en heb met plezier een week of zes daar mijn tijd doorgebracht. De baas heette meneer de Jager en het was best een goedlopende zaak. Binnen een paar dagen was ik ingeburgerd en hielp met verve alle klanten aan allerlei spullen. Op een dag kwam er een mevrouw binnen die om een periodebroekje vroeg. Ik schakelde meneer de Jager in door keihard door de zaak te roepen dat die mevrouw een periodebroekje nodig had en dat ik niet wist wat dat was. De mevrouw stond met het schaamrood op de kaken en meneer de Jager kwam fluks aangesneld om de klant verder te helpen. Later vertelde hij me dat het een hulpmiddel was voor de maandelijkse stonde en ik zei "nou had dat dat meteen gezegd dat het gewoon een grote plastic broek was". Ik vermoed dat het echtpaar de Jager thuis flink gelachen hebben om mijn onwetendheid op dit gebied.

Te veel schuim
Mevrouw de Jager werkte ook in de zaak en het was een hele deftige dame. Ik moest ook elke dag de afwas doen en dat deed ik ook met plezier. Ik had volgens mevrouw de Jager veel te veel schuim in het sop maar mijn verweer was dat je anders de kopjes niet met schuimkop uit het sop kon halen. Met een diepe zucht verliet ze het keukentje maar ze liet me verder gewoon lekker rommelen.

Trotse Miep
Op een dag kwam mevrouw Verstraten binnen en wilde graag een vest. Ik liet haar een knalgeel exemplaar met een klein donkerblauw randje zien (Dat vest vond ik zelf het einde). Ze vond het een mooi vest maar zei dat het voor dochter Miep was en dat ze dus wat anders zocht (Even voor de duidelijkheid: Miep was geestelijk gehandicapt). Vol vuur zei ik dat Miep net zo goed recht had om er leuk uit te zien, omdat ze ook een jonge meid was. Ik heb mevrouw Verstraten over kunnen halen om het mooie moderne vest te kopen en het leuke was dat ik 's avonds op onze portiektrap zat en daar kwam een zeer trotse Miep haar nieuwe vest laten zien. Ik vond het geweldig! En het stond haar hardstikke leuk!

Klik hier voor alle verhalen van Marie-Anja.

periodebroekje

ja, die broekjes "ken" ik nog wel. Heb ze gelukkig nooit zelf hoeven te gebruiken. Lijkt me grote ellende.
We zijn dan wel super nostalgisch maar in dat soort zaken: leve de vooruitgang!
Heb in elk geval weer even gelachen.

Marie-Anja Seitz-Warmerdam

Echtpaar de jager

Hallo Okko

In het stukje over de Wiba heb ik expres de namen genoemd van het echtpaar de Jager omdat ik het me zo herinner. Ik weet dat er ook een andere winkel was die "de Jager "genoemd werd. Misschien heb ik dus de naam verkeerd en het echtpaar van de Wiba woonde in de Apollolaan. Wie weet is er iemand die het naadje van de kous weet.

Groetekes van Marie-Anja

De Jager

Beste Marie-Anja,

Leuk stukje.
Het echtpaar De Jager komt mij nog heel bekend voor. Alleen niet in een Wibra textielzaak maar in De Jager huishoudelijke artikelen en speelgoedwinkel in de Sam van Houtenstraat 9 of 7. Dit was het pand links van de Spar (en linker trappenhuis). Ik neem overigens aan dat wij het over dezelfde Jager hebben. Ik spreek nu over de periode 1958 t/m 1967. Mevrouw de Jager had inderdaad iets deftigs. Een standaard uitdrukking van de heer de Jager was: 'Ik kan het wel voor u bestellen hoor'. Als iets niet in vooraad was.