Nieuw-West, mijn eerste werkplek

Bos en Lommer, Overtoomse Veld

In juni 1961 slaag ik voor kleuterleidster en begin gelijk met invalwerk, het duurt dan nog drie weken voordat de zomervakantie aanbreekt.

Een 'berg' kinderen Foto: collectie Greet Bulterman-Takes, 1961

De laatste week word ik naar kleuterschool De Margriet in de Krelis Louwensstraat in nieuw Bos en Lommer gestuurd. Gelukkig weet ik ongeveer waar ik wezen moet, omdat ik drie jaar geleden al dagelijks in Nieuw-West moest zijn.

Naar Overtoomse Veld

Na de herfstvakantie krijg ik mijn eigen klas in Nieuw-West in een houten noodgebouw aan de Vlaardingenlaan. Het gebouw is al eerder gebruikt in Amsterdam-Oost, dat kan ik zien aan de namen van de kinderen, die boven de kapstokken in de gang staan. In dit zelfde gebouw heb ik namelijk in Oost stage gelopen. Dat is wel heel toevallig! Het meubilair is ook oud. Houten tafels en stoelen, met een tafelblad van linoleum – dat later door de kinderen met boenwas gepoetst mag worden. Er is ook nog niet veel spelmateriaal aanwezig, dat komt stukje bij beetje binnen en wordt met de hele groep uitgepakt en op een plek gezet. In de loop van het jaar wordt het gebouw geschilderd en moet ik met spullen, kinderen en al twee keer van lokaal wisselen.

Een volle klas

De hele herfstvakantie ben ik bezig om het lokaal 'aan te kleden'. De eerste schooldag komen er ’s ochtends 10 kinderen, ’s middags 10 erbij en de volgende dag ‘s ochtends weer 10 nieuwe en ’s middags de laatste 10 erbij, en zo zit ik –met mijn bijna 20 jaar – met 40 kleuters van vier jaar, zo van moeders rokken, met alle huilproblemen van dien. In de loop van het jaar dringt het tot mij door, dat er vijf kleuters bijna zes jaar zijn en na de zomervakantie naar de lagere school moeten! Bij het starten van mijn eigen klas moet er ook op korte termijn een juffenverjaardag, Sinterklaas- en Kerstfeest gevierd worden!!

Dat eerste jaar zal ik mij blijven herinneren, als zeer hectisch en enerverend, doch zéér leerzaam. Ik ben jaar op kleuterschool De Wilde Zwanen/De Zwaluw blijven werken en daarna moeder geworden. De geschiedenis van mijn gezin gaat dan verder in Slotervaart!

Hier staan de andere verhalen van Greet en haar medecursisten.

Lees ook al die andere verhalen in de rubriek Senioren bouwen aan digitaal geheugen.

Dit is een verhaal geschreven tijdens de cursus 'Senioren Amsterdam-West bouwen aan digitaal geheugen', een samenwerkingsproject van Eigenwijks, Computerwijk en het Geheugen van West. Mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds (subsidie) en Movisie (ondersteuning).

Annette velt

De wilde zwanen

Juf Takes is mij altijd bijgebleven...ze was echt een lieverd.

Marcel Hompes

kleuterschool juffrouw Takes

Grappig...56 jaar geleden, 2e rij van onder, 5e van links mezelf terug te zien!

Nel Bakker-ter Woort

Kleuterschool

Ik heb wel op deze school gezeten, ik heb zelfs het zilveren lepeltje met de Wilde Zwaan nog, maar in een andere klas. Ik herken wel veel gezichtjes.

Monique de Leeuw

leerling