O.L.Vrouw van Zeven Smarten.

8 Fans

In 1954 werd de onvergetelijke pater M. Nillesen van de orde der Kruisheren benoemd tot stichter van de nieuwe parochie, gesteld onder de bescherming van O.L.Vrouw van Zeven Smarten en benoemd tot bouwpastoor.

O.L.vrouwe van de zeven smarten  <p>Interieur van R.K. Kerk 'O.L. Vrouwe van zeven smarten'.</p>

auteursrecht: Gemeentearchief Amsterdam</p>

O.L.vrouwe van de zeven smarten

Interieur van R.K. Kerk 'O.L. Vrouwe van zeven smarten'.

datering: 21-10-1992
collectie: Archiefdienst; eigen foto's
vervaardiger: Kransberg, Doriann
(fotograaf)
auteursrecht: Gemeentearchief Amsterdam

Hij vond in 1955 in een garage aan de Pieter van de Werfstraat een onderkomen voor een voorlopige noodkerk, waar het hard groeiende aantal parochianen echter al gauw uitbarstte.
Ongeveer een jaar later werd een tweede grotere houten noodkerk geplaatst op de huidige speelplaats van de basisschool. De parochianen van het eerste uur bewaren hieraan goede herinneringen.

De eerste jaren
In die eerste jaren werden ook links en rechts noodscholen gebouwd, waar onderwijs werd gegeven door de zusters van de Goddelijke Voorzienigheid (meisjes- en kleuterschool) en de broeders van St. Louis (jongensschool).
In die tijd werd ook het mannen-kerkkoor ‘Credo’opgericht, dat niet lang daarna van naam veranderde in ‘Cantare bis Orare’.

Na jarenlange besprekingen, onder andere met architect de Vries, kon dan eindelijk op 12 november 1958 de eerste paal in de grond worden geslagen, waarna op 30 mei 1959 door de deken de eerste steen kon worden gelegd.

Op 19 maart 1960 was het dan zover
Onder overweldigende belangstelling werd de nieuwe kerk door Mgr. van Dodewaard geconsacreerd. Op het moment dat in processie de consecrator met de relieken, bestemd voor het altaar, de priesters en de gelovigen de kerk binnentrokken, begonnen de drie klokken: Wilhelmus, genoemd naar de generaal der Kruisheren, Henricus, naar de toenmalige provinciaal van de orde en Martinus, die naar pastoor Nillesen vernoemd werd te luiden. In afwachting van de bouw van de kerk hadden pastoor Nillesen en de parochianen ook niet stil gezeten. Er waren intussen veel bloeiende organisaties opgericht. Kortom er heerste een bloeiend parochieleven.

1962
In 1962 waren er zo’n 45 misdienaren en 16 acolieten en er kwamen, volgens bijgehouden tellingen, per zondag zo’n 3000 mensen in de kerk! In juni 1966 werd afscheid genomen van pastoor Nillisen. Hij ging als rector in een ziekenhuis in Kleef van een verdiende rust genieten. Hij werd opgevogd door pater F. Hulskamp.

Maart 1963
In maart 1963 konden zowel de jongens — als de meisjesschool in gebruik worden genomen, waarna in oktober 1964 het zusterklooster kon worden geopend. Toen de zusters stopten met hun arbeid werd het klooster op 22 november 1983 Stichting De Brug, een huiskamer voor ouderen.

gepubliceerd: 23 mei 2005

Aalbersestraat O.L.vrouwe  van de zeven smarten

Aalbersestraat O.L.vrouwe van de zeven smarten

Corrie Stroop- Welman

klasgenoot

Hoi Martina,

wij hebben idd bij elkaar in de klas gezeten. Ook hebben we info gedeeld op schoolbank. Toch altijd weer leuk als iemand reageert. Bijzonder is ook dat het verhaal al van 2005 is.
ben jij toevallig ook vroeger met de bus vanuit de kerk naar Licht en Lucht, Spartelmeer in de Kennemerduinen geweest?

groet Corrie

Martina Scharn

Maria Reginaschool

Corrie volgens mij zaten wij in dezelfde klas.

Tineke Scharn.

Herkenning

Al de herinneringen aan de kerk. Ik ging idd al in de P vd Werfstraat op het hoekje in een soort clubgebouwtje naar de kerk. Heb ook mijn eerste communie gedaan, nog in het noodgebouw. Liepen (weet niet meer waar vandaan?) in een processie naar de kerk. Ook ben ik vaak onder de kerk wezen dansen. Ook nog op het koor gezeten. Was een mooie tijd

Martina Pieksma

kapelaan de jager

Vraagje: zegt kapelaan de Jager jullie iets? hij is uitgetreden en getrouwd en was elke zaterdagavond op de dansvloer toen het nog de Boemerang was. Geweldige tijd gehad!

Carla Schweiger-Roemelé

pater benschop

pater Benschop is ook jarenlang (jaren 70) Sinterklaas geweest. Hij kwam bij mijn ouders thuis en de eerste zes kleinkinderen heben hier veel plezier van beleefd.
De opbrengst van zijn Sint-bezoeken was voor de kerk of een goed doel.

Joop

Utopia en Buddah

En onder deze kerk het jongerencentrum Utopia en Buddah.
Jammer dat dit, door vandalisme van sommige jeugdigen, allemaal een vroegtijdig einde is gestorven.
Het was een mooie en onvergetelijke tijd.

klokken

Weet iemand wat er met de klokken van deze kerk is gebeurd. Ik weet nog goed dat ik in de jaren 60, als de wind gunstig stond, de drie klokken hoorde luiden op zondagochtend. En eider heel uur werd door één van de klokken aangeduid.

Kerk

Ik (zei de gek) was de eerste die in de nieuwe kerk (het gebouw praat ik dan over) werd gedoopt.
Toen in juni 1991 mijn zoon in dezelfde kerk werd gedoopt bleek, hoe kan het lot het kiezen, de laatste die in deze kerk gedoopt werd.
De cirkel was rond!
Neemt niet weg dat ik nog altijd treur om het feit dat deze kerk geen "dienst" meer doet.

Pater Benschop

Ik zal nooit die pater Benschop vergeten , die gewoon de mis onderbrak omdat er achterin de kerk vaak te hard gebabbeld werd.
Maar het was ook zo gezellig achterin de kerk.

ton van wijngaarde