Hoe religies in Slotervaart verbindend werken

Auteur: Catrinus Mak
7 Fans

Vanuit de media wordt indruk gewekt dat verschillende geloofsovertuigingen en religieuze instellingen elkaar moeilijk verdragen. Maar in Slotervaart zoeken deze instellingen elkaar juist op om iets te kunnen betekenen voor de wijk.

Al meer dan 10 jaar - opgericht na de rellen in Overtoomse Veld - bestaat hier het interreligieus beraad, met diverse kerken en enkele islamitische instellingen. De kerken en de vredesbeweging in Nederland, kennen al jaren het gegeven ‘vredesweek’ Traditioneel vindt deze week in de derde week van september plaats.Dan wordt extra stilgestaan bij de vrede in de wereld of juist bij het uitblijven hiervan. Het Interreligieus Beraad Slotervaart organiseert in deze week een vredesestafette. Een aaneenschakeling van bijeenkomsten in religieuze gebouwen in Slotervaart. Zeven dag lang een ander thema en een een fakkeloptocht om het vredesvuur van de ene instelling naar de andere over te dragen.

Monnik en Buurtvader steken de fakkel aan bij de moskee

Verslag van de laatste bijeenkomst:
Als voorganger van de basisgemeente De Duif (Prinsengracht) arriveert Helma Schenkeveld juist op tijd bij La Verna, een katholieke organisatie aan de Derkinderenstraat. Daar is ook de Wijkcoördinator van stadsdeel Nieuw West, Catrinus Mak (lid van het interreligieus beraad), die nog even wat buurtvaders belt om mee te lopen. Samen met de Franciscaanse broeders dragen ze heuse fakkels van La Verna, naar de El Ouma moskee aan het August Allebeplein.
Het is een bijzonder gezicht om te zien, hoe een katholieke monnik en een islamitische buurtvader beiden een fakkel dragen en samen een soort Olympisch vredesvuur aansteken, bij de entree van de moskee. Vuur, als symbool van de geestdrift, om de geest van de vrede aan te steken.
Even later zijn ruim 50 mensen verzameld in de bovenzaal van de prachtige nieuwe moskee. Na een kort welkom van Harro Hoogerwerf, voorzitter van het interreligieus beraad, volgen boeiende bijdragen van ‘vogels van diverse pluimage’. Mensen, die ‘de boel bij elkaar houden’ in de wijk:
- een gereformeerd vrijgemaakt predikant, tevens gastheer van zogeheten Kerst-Iftars;
- de imam van de El Ouma moskee;
- de directeur van de Ru Parre school;
- de buurtregisseur van de politie van Overtoomse Veld Noord.
Niet minder bijzonder is de speciale vredesmuurkrant. Een rol van 20 meter met daarop allerlei vredeswensen, in het Russisch, Arabisch, Nederlands, Engels en nog meer talen. Gekleurd, getekend, of geschreven, rond alle bijeenkomsten eerder in de week. Die grote rol papier werd als een boekrol vervoerd, dus op twee rollen gerold. Het eindresultaat werd aangeboden aan stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud.

Boeiend dat al die religies een vredig samenleven nastreven en dat je vrij eenvoudig het vredig samenzijn in een wijk kan vieren. Het gaat er in de wijk lang niet altijd vredig aan toe, maar het vuur van de vrede laten we branden.

Jongeren van Ara Cora bij het Apostolische Genootschap Het vuur van de vrede bij het Apostolische Genootschap

Virtuele Pen
In deze rubriek geven schrijfsters en schrijvers elkaar de Virtuele Pen door en schrijven ze stukjes over Amsterdam-(Nieuw)West. Zo ontstaat een ketting van verhalen die in deze rubriek terug te vinden zijn.