Schrijfcursus Geheugen van West inspireert

Oud-West
Vondelkerkstraat, met links bijna achteraan nummer 19 Foto: fragment van een foto van de Beeldbank van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam

De komende schrijfcursus van het Geheugen van West was de aanleiding om te gaan zoeken naar resultaten van eerdere bijeenkomsten. Eén van de deelnemers van destijds, Dorrit van de Laarschot, schreef een drieluik over de bewoners van Vondelkerkstraat 23, een zijstraat van de Overtoom. Bij het lezen hiervan moest ik terugdenken aan zo’n dikke 40 jaar geleden toen ik, 18 of 19 jaar oud, en net in het bezit van m’n rijbewijs, ook in deze straat verzeild raakte.
Eén van mijn zussen besloot dat de tijd rijp was om op zichzelf te gaan wonen en het ouderlijk huis aan de Dr. H. Colijnstraat te verlaten. Ze vond een kamer in, jawel, de Vondelkerkstraat op nummer 19.

Met een oude Opel ‘Kaptein’ op vakantie

In die tijd had ik net m/n rijbewijs gehaald bij Rijschool Collewijn (net om de hoek) en voelde me een hele piet. Samen met drie Geuzenveldse vrienden werd het plan beraamd gezamenlijk een (oude) auto te kopen met uiteindelijk doel daarmee gevieren op vakantie te gaan. We vonden een Opel Kapitän die aardig in de buurt van onze eigen leeftijd kwam. Een prachtige grote oude bak met een wat onbestemde grijze kleur. Doorlopende voorbank, stuurversnelling, ruimte te over. Reed fantastisch, slurpte nogal wat benzine, maar daar werd in die tijd niet zo op gelet, zeker niet door een stel jonge gekken zoals wij waren.
Echter, reeds na vrij korte tijd ging de versnellingsbak kapot. Onze vakantieplannen leken vervlogen. Niet dus, door zo’n kleinigheid lieten we ons niet uit het veld slaan. Dus: auto voor de deur in de Dr. Colijnstraat geparkeerd, opgekrikt en vervolgens op melkkratten gezet. Tja, waar zat nou de versnellingsbank…. Bovenbuurman Dick Julio was automonteur en wees het ding aan. Met eenvoudig gereedschap hebben we vervolgens de versnellingsbak onder de auto vandaan geschroefd en van de ergste vettigheid ontdaan. Met de oude versnellingsbak vastgesjord achter op m’n rode Jawa-motor gingen we op zoek naar een sloopexemplaar. En jawel, bij de toen zeer bekende autosloperij Jantje & Bennie aan de Osdorperweg vonden we wat we nodig hadden. Vraagprijs 50 piek, afdingen hielp niet. Wel mochten we de kapotte bak achterlaten. Thuisgekomen konden we zonder veel problemen en zonder al te veel onderdelen over te houden de sloopbak er weer onder schroeven en… de Kapitän reed weer als vanouds.

Even m’n zus thuisbrengen

Omdat we met z’n vieren eigenaar van de auto waren, spraken we af dat we, totdat we op vakantie zouden gaan, om beurten de auto een week mochten gebruiken. In ‘mijn week’ was m’n zus uit de Vondelkerkstraat even ‘thuis’. Omdat het al wat later en donker werd bood ik aan haar naar huis te brengen, en van dit aanbod maakte ze gretig gebruik. Aangekomen bij de Vondelkerkstraat stelde ze voor om op de hoek van de Overtoom, bij het toenmalige politiebureau, uit te stappen omdat het straatje smal was en er aan beide zijden auto’s stonden geparkeerd. Dat was natuurlijk m’n eer te na en ik bracht haar keurig voor de deur bij nummer 19. Zij blij, ik trots!

Naar deel 2 van dit verhaal.

Rob van Lente