Oude Meesters en Verfdozen (2)

Geuzenveld-Slotermeer

Ben van Meerendonk is de tweede Oude Meester die ik graag wil belichten; hij was ook in het complex ‘De Verfdoos’ gevestigd. Vroege bewoners van Slotermeer-Geuzenveld zullen dit verhaal herkennen.

De hoekwinkel in de ‘kleine’ Verfdoos aan de Lodewijk van Deijsselstraat was de fotozaak ‘Camera Corner’. Hier kon je terecht voor rolfilms voor je boxcamera, Agfa Clack, Agfa Click of je Kodak Instamatic. Ook de eerste smalfilms, en de camera’s hiervoor, waren present. Bekende filmformaten uit die tijd waren Super-8 (v.a. 1965) en daarvoor Dubbel-8. Hier kon men je ook nog het verschil uitleggen tussen een 17-din film en bijvoorbeeld een 21-din of zelfs 24-din film, ofwel het verschil tussen ‘langzame’ films en ‘snelle’ films.

Rechts: Frits Hartogs als hulp in de fotohandel, Camera Corner, Lodewijk van Deysselstraat, 27 juni 1957. Foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam Links: Portret van Ben van Meerendonk, 27 mei 1958 in het kantoor van het  Algemeen Hollands Fotopersbureau te Amsterdam. Fotograaf: niet  bekend, collectie IISG, Amsterdam<br />Rechts: Frits Hartogs als hulp in de fotohandel, Camera Corner, Lodewijk van Deysselstraat, 27 juni 1957. Foto: Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG, Amsterdam

Rechts: Frits Hartogs als hulp in de fotohandel, Camera Corner, Lodewijk van Deysselstraat, 27 juni 1957. Foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam Links: Portret van Ben van Meerendonk, 27 mei 1958 in het kantoor van het Algemeen Hollands Fotopersbureau te Amsterdam. Fotograaf: niet bekend, collectie IISG, Amsterdam

Persfotograaf
Niet iedereen wist dat deze zaak eigendom was van de bekende persfotograaf Ben van Meerendonk (1913-2008). Meestal werd je geholpen door meneer (Frits) Hartogs maar ook meneer Van Meerendonk was regelmatig in de zaak.
Met grote regelmaat exposeerde Van Meerendonk actuele persfoto’s in zijn etalages, en niet zelden verdrongen de mensen zich hier om deze foto’s te bekijken. Zeker als zich een belangrijke gebeurtenis had voorgedaan was het druk voor de ramen van de winkel. Via het destijds eveneens aan hem toebehorende Algemeen Hollands Fotopersbureau AHF leverde hij in de jaren ’40, ’50 en ’60 foto’s aan dagbladen als Het Parool, De Telegraaf, Het Vrije Volk, Trouw, De Waarheid en De Tijd.

Foto: Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam Etalage van fotowinkel Camera Corner, Lodewijk van Deysselstraat, 29 maart 1958, met foto's betreffende het bezoek van het Brits Koninklijk paar<br />Foto: Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG, Amsterdam

Dagelijks leven, sterren en Slotermeer
Van Meerendonk specialiseerde zich als fotojournalist in foto’s over het dagelijks leven, van het Koninklijk Huis en nationale en internationale sterren. Een prachtige serie over de Tuinstad Slotermeer van toen is via internet te bekijken.
Hij was medeoprichter en jarenlang organisator van World Press Photo. Drie maal won hij de Zilveren Camera (1950, 1958 en 1966). De stad Amsterdam eerde hem in 1988 met de Gouden Speld van Amsterdam en in 2006 werd een straat naar hem vernoemd.

Met recht komt Ben van Meerendonk het predicaat ‘Oude Meester’ toe. Zijn oeuvre van meer dan 70.000 foto’s wordt sinds 1990 beheerd door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Een groot deel daarvan is inmiddels gedigitaliseerd en via internet te bewonderen.
 wie, wat, waar, wanneer Slotermeerlaan hoek Lodewijk van Deijsselstraat, 1957.  De winkel op de kop van het linker gebouw is Camera Corner<br />Foto: collectie: Archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting bij de Beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam

wie, wat, waar, wanneer Slotermeerlaan hoek Lodewijk van Deijsselstraat, 1957. De winkel op de kop van het linker gebouw is Camera Corner

Dia-show Slotermeer Ben van Meerendonk: http://www.flickr.com/photos/iisg/sets/72157622746912980/show/with/4079903751

Meer collecties van Ben van Meerendonk:

Willem Verbruggen was een van de cursisten van de schrijfcursus in november 2011 van het Geheugen van West gegeven door Shirley Brandeis. Deze cursus is onderdeel van het project Vertelfestival dat op 29 januari 2012 plaatsvindt en dat gehouden kan worden door subsidie van het SKANfonds.