Nog meer Rotterdammerbrug

Deel 3 van een reactie op het verhaal Rotterdammerbrug .

Auteur: Bert Vos
Staatsliedenbuurt

Over de brug begon de van Limburg Stirumstraat, waar ik mij nog links de manufacturenzaak Nooy kan herinneren en rechts de nu verdwenen grote kininefabriek.

Feestelijke opening van de nieuwe basculebrug over de Kattensloot, Nassaukade, 16 oktober 1954 Foto: Ben van Meerendonk/AHF, collectie IISG, Amsterdam

Verderop het Van Limburg Stirumplein de kapper Favié en aan de overkant een filiaal van de Gruyter waar mijn broertjeof ik iedere week voor boodschappen naar toegestuurd werd. Vvonden wij toen niet zo erg want ieder week was er het snoepje van de week!

Nog even over de Rotterdammerbrug: was je die over en ging je naar rechts naar beneden, op de hoek van dat woonblok, daar was een sigarenwinkeltje, even verderop richting Marnixstraat het St. Elisabethpatronaat (inmiddels gesloopt). Op de hoek van de Marnixstraat schoenenwinkel Lambreghs. Aan de overkant luxe broodbakkerij Dunselman (beiden ook verdwenen).
Ging je daarna links de hoek om, dan had je vlak voor de ophaalbrug over de Lijnbaansgracht aan de rechterkant een poppenwinkel.

Over de brug na een stukje Willemstraat rechtsaf de Goudsbloemdwarstraat? in zag ik op weg naar school vaak vrouwen in volendammerkostuum op de stoep garnalen pellen. Op de Lindengracht was aan de rechterkant het bedrijf van Jan Luhlf; dat bedrijf schilderde op kunstige wijze de vaak zeer grote aanplakborden voor de bioscopen.Ik heb daar vaak met bewondering staan kijken!
Om met handkarren en zo over de brug over de Prinsengracht te komen (is vrij steil), heb ik 's winters bij gladheid dikwijls helpen duwen.

Dit zijn wat herinneringen; er komen er steeds meer bovendrijven, maar dan geraak ik té off-topic. Ik vond het leuk bovenstaand te vermelden in deze Rotterdammerbrug-serie.

Bert Vos

Gepubliceerd: 8 februari 2013

Lees ook deel 1, deel 2 van deze serie en het verhaal Rotterdammerbrug; een Oud en Nieuw-verhaal van Jan Wiebenga.

André Krull

Van Limburg Stirumplein

Op het plein was in de jaren ‘40-‘50 kapper Geveke. Ik denk dat kapper Favié na kapper Geve is gekomen. Als kind ( 5 of 6 ) werd ik daar geknipt en ging voor ik geknipt werd versjes opzeggen tot veel plezier van de wachtenden.
Even voor het geheugen van de ouderen onder ons. Op de ene hoek was bakkerij Tjongsma gevestigd en over de trambaan kapper Geveke en daarnaast de kantoorboekhandel Wieringa. Er was nog een bakkerij op het plein (v.d. Hoopstraat) en dat was THomans Muchall.

Jan Hart

Dit is een reactie van Henk van Dijk, op zijn verzoek geplaatst door de redactie:

Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Recentelijk was ik in de buurt en heb een paar opnamen gemaakt van het volledig opnieuw opgebouwde St.Elisabethpatronaat. Daarna even doorgelopen naar de gerenoveerde Van Beuningenstraat en het Van Limburg Strirumplein (laatste foto). Op de achtergrond is nog het logo van de voormalige supermarkt De Gruyter te zien.

Bron: eigen foto's Henk van Dijk

naam van de afbeelding

ton hoff

Re: Kininefabriek

Jan Rutgers:
Voor de Kininefabriek moest je toch nog even door lopen naar de brug bij de Wittenkade en daar was ook Nooij. Het eerste deel van de straat naar het van Limburg Stirumplein vanaf de Nassaukade en de brug over de Kattensloot, was de Nassaustraat, ook nu nog weet ik niet of dat nou de eerste of tweede was en dan na de Wittenkade kwam de van Limburg Stirumstraat.

Het deel vanaf de 'nieuwe brug' tot aan de brug bij de Wittenkade en waar de tramlijn 10 doorheen rijdt is de 2e Nassaustraat. De 1e Nassaustraat ligt tussen de 2e Nassaustraat en het Nassauplein, tussen Nassaukade en Wittenkade. Heb ruim 20 jaar boven de wolzaak de Wolbaal gewoond; nr 26.

Jan Rutgers

rectificatie

Daar heb ik te vroeg de wijsneus uitgehangen. Dat heb je als je aan het eind begint en dan naar het begin toe werkt, dan plaats je volkomen ten onrechte een "aanvulling". Dom, dom, dom.

Jan Rutgers

Kininefabriek