Wandeling door Oud Osdorp

Osdorp

Ik neem u mee tijdens een wandeling met mijn vader door oud Osdorp. Het is in de eerste helft van de jaren zeventig. Ik ben een jaar of twaalf, dertien. Bijna wekelijks lopen we gezamenlijk naar dierenspeciaalzaak Bormann. Het aquarium moet immers onderhouden worden? Ik stap de deur uit op het Groenpad. Een flat van 4 hoog. Tegenover mij staat de negen verdiepingen tellende flat Remijden. Eén van de 5 flats op rij.

De flat is mij vertrouwd doch belemmert mij het uitzicht op 'de dijk'. Het dijklichaam waarop eens een snelweg zal komen te liggen. Een waar speelparadijs voor kinderen van mijn leeftijd. Tevens vormt deze flat een blokkade om zicht te hebben op de Sloterplas. Rechts van mij ligt het witte bruggetje. De verbinding van mijn straat met het Osdorpplein. Hier vandaan zie ik de sportzaak van Switser. Precies op het hoekje. Met luid getoeter komt de zuivelwagen de straat inrijden. De SRV-man. Ik sla direct linksaf, De Notweg op. Aan het einde hiervan loop ik langs jongeren centrum KWAK. Ik snuif even diep. De lucht van verschraalt bier en stuff. Ik steek de Osdorperban over en passeer diverse winkels. Op de hoek een Coiffeur. De naam kan ik niet zo goed lezen. Dan achtereenvolgens: de Spar, Parfumerie Groot met daaronder Speelgoed Otten, de CO-OP(eratie), kolenhandel van Vliet en dan zo'n beetje de sigarenwinkel. Net voor het poortje naar de Malle weg. Achter deze weg staat mijn school. Het volgende deel zitten o.a. Bakkerij Imming, Fietsenwinkel Veba, de Houtban, Stamcafé Ban80, de slagerij de Boer en kaas/notenbar Mul. Aan het einde steek ik over en loop ik tegen de Gruyter aan. Op dit deel van de Osdorperban ken ik slechts Jamin, Bakkerij Carels, de apotheek, haardenwinkel Herdes en banketbakkerij van Elst.
"Ik loop vandaag niet mee naar Bormann hoor!"; hoor ik mijzelf zeggen tegen mijn vader. "Ik ga hier linksaf Hoekenes op!" Ik slenter door, steek de Osdorperban ten tweede male over en zie Elvy de elektronicawinkel op de hoek. Overal staan reeds ijzeren hekken klaar. Morgen is het zondag. Dan vindt er weer de traditionele, jaarlijkse 'ronde van Osdorp' plaats. Ik ben benieuwd of onder luid applaus die ene, wat oudere, (hoofd)agent weer langs komt rijden op zijn dienstfiets. Dat is immers een traditie op zich. Kapper de Vos, Piet Vrees automaterialen (en Vuurwerk!), Babyhuis Yvonne en de Rutgerstichting net op de hoek van Hoekenes met het Blomwijckerpad. Ik loop door richting brug. Rechts van mij zie ik aan de overzijde van Hoekenes de woning van huisarts Tjerkstra. Een stukje verder in dat hofje is de omgebouwde garage. Elke vrijdagavond ga ik hier met mijn moeder boeken lenen voor een duppie per boek in de Christelijke bibliotheek. Ik steek de brug over en loop door naar Tussenmeer. Links van mij staat het postkantoor. Ik besluit echter rechtsaf de Hoekenesbrug over te steken doch ik haal eerst een patatje bij ome Arie. Even later kom ik langs de kerk "de Opgang". Koster Versteeg zwaait hier de scepter.
Ik wandel door over Tussenmeer richting eindpunt lijn 1. Bij de apotheek op de hoek stop ik even. Ik twijfel. Zal ik doorlopen naar de Aker? Baden Powelweg oversteken? Nee, ik steek Tussenmeer over bij de halte van lijn 1. Als ik nu doorloop zou ik zo de kerk "de Uitweg" in lopen. Ik doe dat echter niet en begin de lange weg terug naar het Osdorpplein. Ik hoor als het ware de muziek uit de dansschool van Ben & Gré de Wit, gehuisvest in één van de zalen van "de Uitweg", komen. Ik haal even een ijsje bij Terbeek en loop gedachteloos door. Ik had eigenlijk even naar Televersum in de Simonskerkestraat gewild. Het ligt echter niet op mijn route dus slenter ik door. De openbare leesbibliotheek is op dit tijdstip gesloten. Inmiddels de brug weer overgestoken. Aan de overzijde van Tussenmeer zie ik Gebr. Winter, IJzerhandel Rijnierse. Aan de zijde waar ik loop ruik ik de snoeplucht van Jamin. Een stuk verderop, voorbij de plek waar momenteel een gebouw wordt neergezet voor Dirk van den Broek mét een Dircks-restaurant, sla ik rechtsaf. Naar Disco Alberti. Aan de overzijde zit kapper Don Pino. Even verder zit de Fly-inn bar, Schoenenzaak Hogenbosch en Meijes & Höweler. In de Hema duik ik de wip-in even in voor een bak koffie. Eigenlijk zouden ze hier ooit nog eens een roltrap moeten maken... Bij de schaapjes rond de fontein is de ingang van Albert Heijn. Daarnaast is een doorloop naar de grote parkeerplaats naar Meer en Vaart. In dit stuk zitten diverse winkeltjes: Peek & Cloppenburg, de Koffiecorner, een breiwinkel en precies onder het poortje de bloemenstal én de visstal. Ik doe vandaag geen boodschappen en besluit naar huis terug te lopen. Langs Duyvene & Remmers, Speelgoed Boon rechtsaf onder de flat door van het ATZ. Brrr! Ik passeer als laatste de ABN-bank en platenwinkel T-Vilters. Ik zwaai even naar Bob Switser en steek het bruggetje over. Met volle snelheid passeert mij een jongen op een Zundapp. Waarschijnlijk wat op zijn kerfstok. Steeds vaker gebruikten de jongeren dit bruggetje om de politie van zich af te slaan. Menigmaal moest de politie constateren dat de wielkassen van de kever net iets te breed waren om langs de twee lantaarnpalen op de brug te kunnen. Ze zouden hier eens van die hekken moeten plaatsen zodat de (brom)fietsers af moeten stappen alvorens de brug te betreden. Ik zal dit idee eens doorgeven aan 5x8! Hè, hè, weer thuis.

Het was mij de wandeling wel.

L. van der Laan

Re: onze snacbar

Mijn ouders hadden in Osdorp Jaren( 60/70) een snackbar(Gerjo in de zoelenkerkstraat) vlak bij electro Televersum en bakkerij Imming .Ik heb ongeveer 18 jaar in Osdorp gewoond .Ik heb op de van Tienhovenschool gezeten. Mijn tijd in Osdorp was geweldig ,ik was vaak in de jess heb gevoetbald bij SLTO welke ondertussen ook al niet meer bestaat. mijn beide ouders zijn inmiddels overleden. Verder geniet ik van de verhalen die ik lees. Ger van der Horst

Ik woonde van 1960 t/m 1970 in Osdorp en herinner mij goed dat we op
zaterdagen vaak naar Gerjo gingen voor patat en een frikandel, dit waren
toen nog een soort gekuide gehaktballen..... Erg lekker.
Eerst Swiebertje kijken en dan naar de Snackbar, ik herinner me bijvoorbeeld
dat er karantenknipsels van kees verkerk en ard schenk lagen of hingen.
Mooie tijd !!!
Wij woonden in de Domela Nieuwenhuijsstraat.

Kora Millenaar

Meer oude info Osdorp

Als jullie meer foto's hebben ontvang ik ze graag en zal met jullie naam ze op de site plaatsen.
kodeproductions@gmail.com

elles

re

ik woonde op nummer 1 1 hoog mijn moeder had toen heel lang rood haar en we hadden hondjes waar ik altijd mee liep mijn broer andre ging ook wel eens vissen met roy en wij woonde naast fam kattouw en boven woonde fam vlimmeren

H van Dijk

Re: Mijn broer

Elles, mag ik vragen op welk nummer jij gewoond hebt? Jouw naam komt mij niet bekend voor. Ik ben Henk van Dijk en heb vrij lang in het A W Grootehof gewoond op nummer 33-2. Er woonde toentertijd nog een andere familie Van Dijk in het hof, maar zij woonden aan de kant van het Hoekenspad. Huisnummer 16 of zo?

Okko Steensma

re: Onze snackbar

GerJo, wie kent hem niet. Mijn vrienden en ik gingen daar regelmatig een frietje halen als we er langs liepen of 's avonds laat vanuit de Uitweg waar de jongerensoos was. In gedachten zie ik je ouders staan achter de toonbank. Je moeder, bril op en volgens mij het haar bij elkaar gebonden met een paardestaart. Je vader, daar heb ik geen kenmerken van. Maar de snackbar is denk ik niet meer weg te denken uit de herinneringen van velen.

ger van der horst

onze snacbar

Okko Steensma

re: titel is verkeerd

Nu we toch bezig zijn, zullen we er maar meteen 'Dorp' van maken De Wit?
Want Ossen lopen er ook al niet meer rond.

de wit

titel is verkeerd

wat je beschrijft is Osdorp en geen oud-osdorp, oud-osdorp is het gebied met de weilanden waarnu de westrandweg door heen komt te liggen. en over het nu ; nu zou het geen osdorp meer mogen heten want ze hebben het hele karakterisieke eruit gehaald.

elles brandon

re

hoi eric ja hij had kanker een heel kort ziek bed 3 weken ik mis hem heel erg mijn moeder is er gelukkig nog woont in badhoevedorp ze is er kapot van hij woonde de laaste jaren weer bij haar gr elles

eric de vries

Re: van Suchtelen vd Haarenstraat

Mickel van Munster:
Hey bedankt voor de tip Eric. We zitten dr even helemaal in he.
Memories !
Ik woonde in deze straat van 1965 - 77/78. Veel voetbal, blikspeed altijd wel buiten. IJsje halen bij Jamin en verder op bij Dirk: 1 Patat 'met' zonder mayonaise... Ik zat op de Jac P Thijsse en inderdaad, zo las ik al: Kramer was directeur. In onze straat woonde de congerge van de school. (geen idee meer hoe hij heette). Wel weet ik nog dat hij een zeer vreemde auto had die
's ochtends de hele straat in de mist legde. Mooie tijd. Uiteraard is Osdorp veranderd. De hele wereld is verandert! Wel jammer mocht je nog herinneringen willen ophalen daar want dan moet je wel zoeken.
Gr. Mickel van Munster

De congerge was dhr Hartman hij woonde op 1 hoog. Groet eric

Mickel van Munster

van Suchtelen vd Haarenstraat

Memories !

eric de vries

Re: mIJN BROER

> Elles van Wienen
>Iik ben Elles van Wienen, en ik heb ook een aantal jaren in Osdorp gewoond op het AW Grootehof. Iik heb nog op dansen gezeten bij Ben en Gré de Wit, was heel erg leuk. Heel veel paard gereden bij de molen veel plezier gehad. Mijn broer André had in maart 1981 een zwaar moter ongeluk gehad met de cross moter vlak bij Meer en Vaart hij was toen 15 jaar oud en zat op de mavo van de os. Hij is jaren lang het gesprek van de dag geweest. Hij is op 19-9 2010 overlede,n ik mis hem heel er,g hij is 44 jaar geworden. Ik woon nu in Zwanenburg en het bevalt goed.
Elles Brandon van Wienen

hoi elles,

ik schrik mij kapot, was hij ziek of zo? Ik heb hem een jaar of 13 terug voor het laatst gezien. Eric de vries.

eLLES VAN WIENEN

Mijn broer

Ik ben Elles van Wienen, en ik heb ook een aantal jaren in Osdorp gewoond op het AW Grootehof. Iik heb nog op dansen gezeten bij Ben en Gré de Wit, was heel erg leuk. Heel veel paard gereden bij de molen veel plezier gehad. Mijn broer André had in maart 1981 een zwaar moter ongeluk gehad met de cross moter vlak bij Meer en Vaart hij was toen 15 jaar oud en zat op de mavo van de os. Hij is jaren lang het gesprek van de dag geweest. Hij is op 19-9 2010 overlede,n ik mis hem heel er,g hij is 44 jaar geworden. Ik woon nu in Zwanenburg en het bevalt goed.

marc daalman

alles verandert

oke,ik weet dat alles verandert,maar wordt het er ook altijd beter van?geboren in 1960 in het johan ammanhof.naar school op de jac.p.thijsse in de suchtelen van harenstraat,vlak om de hoek.al mijn oudere broers hadden er ook op gezeten.leerkrachten waren juf pechtel,juf middelberg,meester matthjeu,direkteur kramer,meester nooi,nog geprotesteerd met de hele school om dat de gymleraar in dienst moest.boodschappen doen bij dirk van de broek of de vivo op tussenmeer.zwemmen in het akerbad of de sloterplas.toen ik wat ouder werd bracht ik vele uren door,trainend in de box met halters om sterker te worden.het voelde allemaal zo veilig en vertrouwd.laatst reed ik weer door osdorp en kon mijn ogen niet geloven.godallemachtig,wat een enorme gebouwen worden er neergezet.het ziet er allemaal zo vreemd uit.ongetwijfelt zullen het mooie woningen zijn,maar waren die ouwe dan echt zo slecht?gelukkig zijn sommige wijken nog hetzelfde,zo als het blomwijkerpad of boutenburg.persoonlijk zou ik er zo weer intrekken,maar ik krijg mijn vrouw die niet in osdorp is geboren niet mee.ze vraagt zich af wat ik toch altijd loop te zeuren over dat osdorp.dat kan ik dan ook niet uitleggen.hoe kan je iets uitleggen wat er niet meer is?alles verandert maar wordt het nou echt allemaal zoveel beter van?

Elly

Herinneringen!

Ik vind dit nu pas toevallig. Erg leuk verhaal. het klopt met mijn herinneringen
Erg leuk om dit te lezen en veel winkels te herkennen. Ik woonde zelf van 1959-1969 in Osdorp, ook op het Blomwijckerpad 67 H. Ik vond hier dus twee bovenbuurmeisjes die reageerden.
Dank voor het leuke verhaal

adry sijmonsbergen

ons osdorp he

Deze had ik al een keer gelezen. hardstikke leuk. heel herkenbaar en nostalgisch. kan je er nog zoeen maken?

Ben en Gre de Wit (Where the rainbow ends)

In mijn tijd (1976?) was Ben de partner van Gre. Heb daar mijn eerste verkering opgedaan. Ik heb 1 jaar op les gezeten. Resultaat: brons zonder *. Uiteraard danste ik af met Nora. mijn vriendinnetje. Wat mij opviel waren de opgedirkte dames en hooghartig uitziende heren aan de bar. Zij waren (semi)professioneel dansers en hielpen Ben en Gre mee.
Zaterdagavond vrijdansen! Overigens was de laatste plaat van de avond altijd het nummer van Rudi Carell - De hoogste tijd.
Snel even een schuifelpartner zoeken.
Tijdens het muzikale intermezzo van dit nummer pakte Ben de microfoon, stak zijn hand uit naar Gre en sprak hand in hand de aanwezigen toe.
"Ja lieve mensen, dit is alweer het eind van deze avond. We hebben het weer met veel plezier gedaan en we hopen dat u dit ook zo heeft ervaren. Allemaal een wel thuis gewenst en graag tot de volgende week."

De hoogste tijd -> origineel: Where the rainbow ends
Geef me nog een laatste biertje
Voor je me de kroeg uit smijt
'k Wou nog even afscheid nemen
Al is het ook de hoogste tijd
Morgen zit ik ergens anders
Je bent me weer voor heel lang kwijt
'k Weet al wat de klanten zeggen
't Werd ook wel de hoogste tijd

Je vindt nergens op de wereld
Ooit zo'n stamcafe als dit
Zo gezellig, zo gewoon
Maar ook zo gek
'k Zal ze missen
Al die mensen, al die meiden, iedereen
'k Heb al heimwee voordat ik vertrek

Heb ik nog iets laten liggen
Sta 'k bij jou nog in het krijt
Hier heb je mijn laatste tientje
Je ziet het is de hoogste tijd

'k Zou nog graag wat blijven hangen
Maar het kan niet tot mijn spijt
Nee, ik heb nog niet de hoogte
Maar 't is gewoon de hoogste tijd

Wie kent Ger en Gre de Wit

Ger en Gre de Wit hadden een dansschool in de Uitweg. Zij hadden hun domicilie in zaal I, naast de beruchte jongerenzaal II, waarover in een ander stuk op deze website is geschreven. Vele ouderen en jongeren waaronder ik leerden hun eerste danspasjes van Ger en Gre op een langzame versie van 'Oh Oh What A Kiss' van bijvoorbeeld Micky Day of Will Andy. Of dansten de Tjatjatja welke geleerd werd op het tempo van Una Paloma Blanca.

Hilbert

Wie kent August Hilkman?

Als ik het goed geschreven heb... August Hilkman verkocht pruiken en was een kapperszaak op het Osdorperplein. Ik was deze zaak compleet vergeten. Hij zat schuin tegenover schoenenzaak Hoogenbosch. (Naast de Fly-inn bar?).

Ik herinner mij een etalage met pruiken en veel bekers van gewonnen wedstrijden.

EVEN TERUG IN TIJD

Wat leuk om je wandeling te lezen. Ik zag alles weer voor me. Tijdens de zomer lekker een ijsje bij vd Elst halen op de Osdorperban. Of een patatje bij van Vliet! Mn zusjes en ik zaten op de heimansschool op school ook deze lag aan de Notweg. Je naam komt me bekend voor maar ik kan me er geen gezicht bij voorstellen. Wat was Osdorp een prima plaats om jong te zijn !!