Wandeling door Oud Osdorp

Osdorp

Ik neem u mee tijdens een wandeling met mijn vader door oud Osdorp. Het is in de eerste helft van de jaren zeventig. Ik ben een jaar of twaalf, dertien. Bijna wekelijks lopen we gezamenlijk naar dierenspeciaalzaak Bormann. Het aquarium moet immers onderhouden worden? Ik stap de deur uit op het Groenpad. Een flat van 4 hoog. Tegenover mij staat de negen verdiepingen tellende flat Remijden. Eén van de 5 flats op rij.

De flat is mij vertrouwd doch belemmert mij het uitzicht op 'de dijk'. Het dijklichaam waarop eens een snelweg zal komen te liggen. Een waar speelparadijs voor kinderen van mijn leeftijd. Tevens vormt deze flat een blokkade om zicht te hebben op de Sloterplas. Rechts van mij ligt het witte bruggetje. De verbinding van mijn straat met het Osdorpplein. Hier vandaan zie ik de sportzaak van Switser. Precies op het hoekje. Met luid getoeter komt de zuivelwagen de straat inrijden. De SRV-man. Ik sla direct linksaf, De Notweg op. Aan het einde hiervan loop ik langs jongeren centrum KWAK. Ik snuif even diep. De lucht van verschraalt bier en stuff. Ik steek de Osdorperban over en passeer diverse winkels. Op de hoek een Coiffeur. De naam kan ik niet zo goed lezen. Dan achtereenvolgens: de Spar, Parfumerie Groot met daaronder Speelgoed Otten, de CO-OP(eratie), kolenhandel van Vliet en dan zo'n beetje de sigarenwinkel. Net voor het poortje naar de Malle weg. Achter deze weg staat mijn school. Het volgende deel zitten o.a. Bakkerij Imming, Fietsenwinkel Veba, de Houtban, Stamcafé Ban80, de slagerij de Boer en kaas/notenbar Mul. Aan het einde steek ik over en loop ik tegen de Gruyter aan. Op dit deel van de Osdorperban ken ik slechts Jamin, Bakkerij Carels, de apotheek, haardenwinkel Herdes en banketbakkerij van Elst.
"Ik loop vandaag niet mee naar Bormann hoor!"; hoor ik mijzelf zeggen tegen mijn vader. "Ik ga hier linksaf Hoekenes op!" Ik slenter door, steek de Osdorperban ten tweede male over en zie Elvy de elektronicawinkel op de hoek. Overal staan reeds ijzeren hekken klaar. Morgen is het zondag. Dan vindt er weer de traditionele, jaarlijkse 'ronde van Osdorp' plaats. Ik ben benieuwd of onder luid applaus die ene, wat oudere, (hoofd)agent weer langs komt rijden op zijn dienstfiets. Dat is immers een traditie op zich. Kapper de Vos, Piet Vrees automaterialen (en Vuurwerk!), Babyhuis Yvonne en de Rutgerstichting net op de hoek van Hoekenes met het Blomwijckerpad. Ik loop door richting brug. Rechts van mij zie ik aan de overzijde van Hoekenes de woning van huisarts Tjerkstra. Een stukje verder in dat hofje is de omgebouwde garage. Elke vrijdagavond ga ik hier met mijn moeder boeken lenen voor een duppie per boek in de Christelijke bibliotheek. Ik steek de brug over en loop door naar Tussenmeer. Links van mij staat het postkantoor. Ik besluit echter rechtsaf de Hoekenesbrug over te steken doch ik haal eerst een patatje bij ome Arie. Even later kom ik langs de kerk "de Opgang". Koster Versteeg zwaait hier de scepter.
Ik wandel door over Tussenmeer richting eindpunt lijn 1. Bij de apotheek op de hoek stop ik even. Ik twijfel. Zal ik doorlopen naar de Aker? Baden Powelweg oversteken? Nee, ik steek Tussenmeer over bij de halte van lijn 1. Als ik nu doorloop zou ik zo de kerk "de Uitweg" in lopen. Ik doe dat echter niet en begin de lange weg terug naar het Osdorpplein. Ik hoor als het ware de muziek uit de dansschool van Ben & Gré de Wit, gehuisvest in één van de zalen van "de Uitweg", komen. Ik haal even een ijsje bij Terbeek en loop gedachteloos door. Ik had eigenlijk even naar Televersum in de Simonskerkestraat gewild. Het ligt echter niet op mijn route dus slenter ik door. De openbare leesbibliotheek is op dit tijdstip gesloten. Inmiddels de brug weer overgestoken. Aan de overzijde van Tussenmeer zie ik Gebr. Winter, IJzerhandel Rijnierse. Aan de zijde waar ik loop ruik ik de snoeplucht van Jamin. Een stuk verderop, voorbij de plek waar momenteel een gebouw wordt neergezet voor Dirk van den Broek mét een Dircks-restaurant, sla ik rechtsaf. Naar Disco Alberti. Aan de overzijde zit kapper Don Pino. Even verder zit de Fly-inn bar, Schoenenzaak Hogenbosch en Meijes & Höweler. In de Hema duik ik de wip-in even in voor een bak koffie. Eigenlijk zouden ze hier ooit nog eens een roltrap moeten maken... Bij de schaapjes rond de fontein is de ingang van Albert Heijn. Daarnaast is een doorloop naar de grote parkeerplaats naar Meer en Vaart. In dit stuk zitten diverse winkeltjes: Peek & Cloppenburg, de Koffiecorner, een breiwinkel en precies onder het poortje de bloemenstal én de visstal. Ik doe vandaag geen boodschappen en besluit naar huis terug te lopen. Langs Duyvene & Remmers, Speelgoed Boon rechtsaf onder de flat door van het ATZ. Brrr! Ik passeer als laatste de ABN-bank en platenwinkel T-Vilters. Ik zwaai even naar Bob Switser en steek het bruggetje over. Met volle snelheid passeert mij een jongen op een Zundapp. Waarschijnlijk wat op zijn kerfstok. Steeds vaker gebruikten de jongeren dit bruggetje om de politie van zich af te slaan. Menigmaal moest de politie constateren dat de wielkassen van de kever net iets te breed waren om langs de twee lantaarnpalen op de brug te kunnen. Ze zouden hier eens van die hekken moeten plaatsen zodat de (brom)fietsers af moeten stappen alvorens de brug te betreden. Ik zal dit idee eens doorgeven aan 5x8! Hè, hè, weer thuis.

Het was mij de wandeling wel.

Karin van Sijes

Osdorp karin van Sijes

Wat leuk om dit te lezen!
Ik ben opgegroeid in Osdorp op het Blomwijckerpad 67 1hoog.
Dat was vanaf 1958.
Achter ons huis was rolschaatsbaande de achtbaan.
Je schrijft over zo veel herinneringen,Switzer Super Sport daar heb ik nog gewerkt ik was toen 16 jaar.
Mijn vader was kapper in Amsterdam, na zijn werk kinpte hij bij klanten thuis voor 1,50 gulden,er moeten heel veel mensen zijn die mijn vader hier van kennen.
Door dit verhaal te hebben gelezen,was ik heel even thuis.

herinnering aan oom Bas

Leuk stukje Okko.

Wat een apparaat niet,de Telefunken Musikus 108v.
Maar als tiener indertijd was het een geweldig apparaat om te hebben.
En de dekselspeaker was een staaltje hi-tech ,daar kon je "de blits" mee maken.
Je kon het apparaat meenemen,en bij vrienden aansluiten.
Dat maakte al genoeg indruk,om serieus genomen te worden.
Kortom,het was de 1e Walkman.

Ik kocht mijn eerste pick-up, een Telefunken Musikus 108V bij oom Bas. Oom Bas werke in de jaren 60 bij Stok in de Kinkerstraat. Ik was 15, 16, had wat geld bij elkaar gesprokkeld en wilde mijn eigen pick-up op mijn kamer. Ik zag een keer een advertentie in het popblad Muziek Express over een handige Philips pick-up, genaamd Philistone meen ik. De Philistone was leverbaar in de kleuren rood of blauw. Voorzien van een geintregeerde luidspreker en radio en een handige handgreep zorgde de Philstone in de eerste plaats voor muziek in de buurt en de benodigde mobiliteit van het apparaat. Het ding speelde ook nog op batterijen. Ik meen dat Philistone verkrijgbaar was voor 129 piek. Hier had ik mijn zinnen op gezet. Mijn toenmalige vriend Hans (broer van Rob) vertelde zijn vader over mijn plannen. 's Avonds ging ik bij Hans op bezoek waar zijn vader (oom Bas) mij de aanschaf van de Philistone sterk afraadde. Ten eerste zou het apparaat een slecht geluid produceren, vanwege de kleine speaker die erin zat en het nauwelijks aanwezig zijn van een klankkast. Ten tweede was het apparaat niet erg duurzaam, zeker niet voor jongeren. Hij had wel iets beters voor me en dat zou hij de volgende avond meenemen.
De volgende avond ging ik vol spanning naar het huis van de familie Niewenhuis. En daar presenteerde oom Bas mij de Telefunken Musikus 108V met een grote speaker in het afneembare deksel. Het apparaat zag er schitterend uit. Hierna zette oom Bas een plaatje op. Wat een prachtig geluid. Dat het mono was maakte mij niets uit want stereo stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Ik was meteen verkocht. Ondanks dat deze pick-up duurder was, namelijk 169 piek wilde ik hem toch graag hebben. Ik heb, dankzij oom Bas vele jaren plezier gehad van het apparaat en diverse diamantjes / saffiertjes versleten.
Hieronder nog een foto van de Musikus 108V.

Arnold Steensma

Zondagmiddag met Rob & oom Bas Niewenhuis naar AJAX

Wat een heerlijke uitjes waren dat die zondagmiddagen mee met de vader van mijn vriend Rob Niewenhuis.
Oom Bas had een garage onder de flat waar wij woonde aan het Groenpad. Ik herinner mij nog de mooie Opel Record waarmee hij ons naar AJAX bracht. Zijn Amsterdamse humor met op de achtergrond de muziek van Jim Reeves.
Het was altijd een feest wanneer het zondagmiddag was.

Rob Niewenhuis

Meneer de Koning

Wat een bullebak was dat.
Ik voetbalde elke dag op het trapveldje,met mijn vrienden.
En elke dag,kwam hij ons feest verpesten.
Met zijn ijzeren staaf,in de hand.

Tot mijn oudere broer hem te grazen nam.
Die pakte hem zijn Heilige Toverstaf af,om er vervolgens vervaarlijk mee te gaan zwaaien.

Vanaf dat moment was de bullebak,niet meer zo stoer.

Voetballen deden we overal.
De putdeksels,de metalen vuilnisbakken,de nummerbordjes,de garagedeuren,alles was bruikbaar als doel.

Ook de ruiten van portieken en huizen waren niet veilig.
Zo kan ik er prat op gaan,om op 1 dag 2 portiek-ruiten en 1 keukenraam in geknald te hebben.
Voorwaar een record.

oud-osdorp ?

Ik dacht dat wat je beschrijft gewoon Osdorp was .... en dat Oud-osdorp nog meer naar achteren ligt, waar de auto-sloperijen zijn ( waren ), waar je bijna van je sokken gereden werd door het verkeer, en waar je ook nog wel eens een paardje tegen kon komen aan de hand van een puber, stapvoets.....

Maar wel mooi beschreven hoor !

H.

Meneer de Koning?

Ja, dit brengt toch wel wat herinneringen. De concierge werd door diverse flatbewoners op pad gestuurd om de jeugd uit "het plantsoen" te verdrijven. Leek mij geen leuke baan. Soms kwam de concierge "het plantsoen" in lopen met een grote ijzeren staaf. Maakte erg veel indruk op mij als klein jochie.
Aangezien de leeftijd van de jeugd uiteenliep van erg jong tot puber, waren de "aubades" aan de Koning ook heel divers van: "hi ha hondenplasser" tot aan "Koning, potje honing"...

Gezelligheid in Osdorp

Ik vraag mij af. Is het eigenlijk nog wel gezellig in Osdorp? Als je kijkt hoe het nu is en hoe het toen was. Het was wonen met veel ruimte en groen maar daar is nu helaas verandering in gekomen. Het groen heeft plaatsgemaakt voor (vaak hoge) nieuwbouw met hier en daar een stadspark, waar de mensen kunnen vertoeven in hun vrije tijd. De weinige plantsoenen die er nog zijn worden, zo als Bob zegt, ook nog slecht onderhouden. Ik heb het dan nog niet over de overvolle prullenbakken die her en der in de wijken opgesteld staan. Het onderhoud kost allemaal te veel geld. Door veel koopwoningen op oude huurlocaties neer te zetten stroomt er aardig weer wat geld in de gemeente kas, wat hard nodig is natuurlijk.

Als je het verhaal 'Wandeling door Osdorp' leest dan loop je in gedachten de route mee en denk je terug aan die plekken die in je leven vaak een belangrijke rol hebben gespeeld. Dit is voor iedereen natuurlijk persoonlijk maar als je vandaag de dag dezelfde route loopt - en je bent jaren niet in Osdorp geweest - dan is het even schrikken geblazen. Je oude vertrouwde buurtje is er niet meer. Op die plek staat nu grootschalige nieuwbouw en vaak onder een moderne architectuur gebouwd. Het grasveldje waar je voetbalde is volgebouwd of een parkeerplaats geworden. Een dagje naar je ouders, als zij er nog wonen, kost je behoorlijk wat parkeergeld, als je al een plaatsje kunt vinden. De oude bekende wegen in en naar Osdorp zijn versmald er rijkelijk voorzien van stoplichten. Stoepen zijn vaak fietspaden geworden. Er rijd een tram over de Pieter Calandlaan. Osdorp houd niet meer op bij de Aker. Zwart 's witte pompen ligt opeens niet meer zo afgelegen (heet het eigenlijk nog wel Zwart?) Een aantal kerken zijn verdwenen of worden kleinschalig voortgezet. Op veel plaatsen bevinden zich centrale ondergrondse vuilcontainers. Voordeel: hygiënischer, minder vuil op straat en minder sleepwerk voor de reinigingsdienst. Nadeel: als oudere moet je vaak een stukje lopen met die zware vuilniszak. Het speeltuintje en de zandbak bij de flat Remijden zijn verdwenen. De naastliggende gemeentetuin heeft i.o.m. de bewonerscommissie plaatsgemaakt voor een combinatie van een parkje en een Jeu de Boules baan, alleen toegankelijk voor de bewoners. Onbevoegden (lees onverlaten, want daar is het allemaal mee begonnen) hebben nu geen toegang meer tot dit terrein. Wat komt me dat toch bekend voor. Begin jaren 60 stond de toenmalige concierge Koning van de flat Remijden vanaf zijn flat op de 9e etage te roepen naar een stel kinderen die een lekker partijtje voetbal speelden op dit grasveldje, dat zij het terrein moesten verlaten. Reageerde de kinderen daar niet op dan kwam de concierge naar beneden en nam de bal in beslag. Dat waren nog eens tijden. Het was m.i. altijd heel gezellig vertoeven in Osdorp.

Gezelligheid

De gezelligheid in osdorp valt nog al mee enkel de plantsoenen mogen wel meer onderhouden worden

Ad Verheij

goed,man!

Hilbert,wat een mooi sfeerverhaal over die tijd en plaats uit mijn jonge jeugd!
Zelf woonde ik met breortjes Martin en Peter(*) in de Nierkerkestraat,niet helemaal een deel van jouw denkbeeldige wandeling,maar toch...
Klasse,jongen.Leuk dat wij elkaar soms nog bij Evelien zien (echte vrienden blijven vrienden) en het kriebelt al bij het idee dat er een Tenido-Prismareunie aankomt.Tenslotte zijn daar heel wat eerste 'stoute' stappen op het liefdespad gezet(ook door mij,ja...)
Zie je gauw,groetjes aan Diaantje

Herman van Elst

Oud Osdorp

Mijn naam is Herman van Elst.
Mijn ouders hadden de banketbakkerszaak op de Osdorperban 126.Wij zijn daar in augustus 1959 komen wonen.Bij de brug hield de weg op.De Reimerswaalbuurt moest nog gebouwd worden.De gracht bij de Osdorperban was nog een klein slootje.
Ik zat die tijd op de Johannesschool,wat toen nog de Malleweg heette.Omdat er een gebouw kwam voor verstandelijk gehandicapten hebben ze de naam verandert in Nieuwelaan.Op de Johannesschool ben ik wel 4 keer verhuisd.
Nieuwelaan,van Suchtelenvan de haarestraat,Badenpowelweg,Simonskerkeweg.Als ik nu weleens door Osdorp heenrij,zie ik dat er nu alweer gesloopt wordt.In 1974 werd de zaak van mijn ouders verkocht en gingen we naar de Zaanstreek.Ik zelf ben naar het buitenland vertrokken(Oostenrijk en Zwitserland).
Sinds 10 jaar werk ik op een Amerikaans Cruiseschip.
Dat van dat lekkere(Soft ijs)dat klopt.Ik mis het ieder dag nog.

Coert Winkel

supermarkt osdorperban

Een leuke rondleiding door Osdorp, doet vele herinneringen boven komen. Naast de banketbakkerij op de Osdorperban had je de buurtsuper 4=6 .
Ik heb vanaf 1964 in de schoonboomstraat gewoond.

wes

verandering

helaas is deze buurt veranderd in een 2de marokko

huisarts Tjerkstra

Eigenlijk was ik op zoek naar mijn huisarts van vroeger, Dokter Tjerkstra. Zo vond ik deze wandeling. Heel goed! Kan iemand mij zeggenwaar ik huisarts Tjerkstra zou kunnen vinden.
Bedankt!

Richard van der VLies

leuk!

Heel leuk verhaal Hilbert, herken echt alles erin.
Doe de groetjes aan je zuster Petra( alle goed met haar)?
Woont je moeder er nou nog??
Gr.Richard van der VLies( woonde om het hoek op het blomwijckerpad op 3 hoog), was wel iets jonger als jou( ben nu 41).

Jasmina Kucevic

oproep

Ik schrijf een werkstuk over geschiedenis van bibiotheek Osdorp. Graag wil ik in contact komen met iemand die in periode 1964-1975 in de leeszaal of bibliotheek werkzaam was.

frans

hoe is het met mijn grote vriend johan,heb nog wel wat mooie foto,s van hem kan ik je wel doormailen als je dat leuk vind sylvester.doek@hetnet.nl is mijn mail met jou ook mooie dingen meegemaakt,weet je nog wel dat we bij de sloterplas die ruzie makende man en vrouw aan het opnemen waren ,dat die man zo kwaad werd dat hij een vuilnisemmer naar ons toesmeet ha ha leuke tyd uhhh doe johan de groeten van mijn drenthe waar ik nog steeds woon

franswiedijk

steelvliet

ja zeker sylvester.
jij woonde toch op 4 hoog als ik me niet vergis.
was zeker een gezellige tijd toen,ik heb nog kontakt met ruudje de vries,die woonde aan de andere kant van ons,en nu bij mij in almere,,hoe snel kan het gaan??

sylvester.doek@hetnet.nl

steelvlietstraat

he frans wiedyk woonden jij niet in de steelvlietstraat met je broer johan zusje marian osdorp echt een leuke tyd daar mee gemaakt

Jan-Wim Wesselius

Christelijke bibliotheek en De Opgang

Die bibliotheek werd destijds al beheerd door de heer Bruning. Hij was gevestigd, niet in een garage, maar in een van de fietsenschuurtjes die bij de tweekamerwoningen van de woningbouwvereniging Patrimonium hoorden en horen. In januari van 2007 hoorde ik van mijn schoonvader, de daar nog steeds wonende heer Tjerkstra, dat de heer Bruning ermee stopte, nadat hij de laatste jaren volgens mij het gebouwtje bijna alleen nog gebruikte om rustig te lezen, aangezien de tijd voor dit soort leesbibliotheken allang voorbij was. Ik mocht wat boeken meenemen, waaronder een mooie verzameling detectives van Van Eemland en een aardig boekje uit de jaren zestig over Majoor Bosshardt. In diezelfde tijd was trouwens ook de afscheidsdienst van De Opgang, die vervangen gaat worden door een flatgebouw met onderin een kerkruimte. Ds Bakker (eigenlijk zelf *nolens volens* ook een monument van Osdorp) hield een prachtige preek, dat kun je hem wel toevertrouwen. De Johannesschool in de Simonskerkestraat, waar mijn vrouw en zonen op gezeten hebben, was toen net afgebroken. Het gaat soms erg snel in Osdorp...