Lokale Bekende Nederlander Youssef Yaghdi

Osdorp

Youssef met Job Cohen, Youssef met Margreet Dolman, Youssef met Hans Dijkstal, met Ahmed Aboutaleb, Jan Douwe Kroeske, Hakim, Lousewies van der Laan… Wekelijks staat Youssef Yaghdi in de Westerpost (altijd de Osdorpse editie, vaak ook in de andere) met een Bekende Nederlander. Inmiddels is Yaghdi zelf uitgegroeid tot een – lokale – Bekende Nederlander.

Youssef met Job Cohen

Wat begon als aardigheidje is uitgegroeid tot een running gag. Maar wel een serieuze ‘gag’. Iedere week staat Youssef Yaghdi in de Westerpost. Een piepklein stukje krant is inmiddels zijn vaste plek om zich op de foto met ‘…’ te laten zien aan de buurt. Met name in Osdorp, waar Youssef woont, is deze sympathieke man in een jaar tijd uitgegroeid tot een lokale Bekende Nederlander.

Na leuke reacties op de eerste foto van Youssef met een Bekende Nederlander (en soms Bekende Amsterdammer of Bekende Marokkaan) mailde Youssef me een volgende foto-met. En nog een en nog een. Bij verschillende bijeenkomsten zag ik Youssef met zijn digitale camera opduiken. Zonder schaamte, met de meest vriendelijke – gemeende – glimlach, zijn Potentiële Bekende Poseerder de vraag stellend: zou u met mij op de foto willen gaan? En niemand die nee zei. Hans Dijkstal niet. Gijs Staverman niet. Rita Verdonk niet. Allemaal poseerden ze met de Bekende Osdorper. Allemaal kregen ze daarmee een stukje in de krant, inclusief kort onderschrift met plaats, naam BN-er en activiteit.

Youssef is een normale man met een aparte hobby. Ik heb hem uitgedaagd. Graag zou ik ‘Youssef met Koningin Beatrix’ willen zien. Youssef heeft beloofd dat dat zal lukken. Dan krijgt hij van mij de voorpagina.

(In de rubriek COLUMNS staan de columns van Shirley Brandeis allemaal bij elkaar.)

Hakim met Youssef

Hakim met Youssef

Gijs Wanders met Youssef

Lousewies van der Laan met Youssef

André Wanders

Gijs Wanders

Volgens mij staat Gijs Staverman en niet Gijs Wanders op die foto.

perfect

c super pour nous de vous voire içi ale aurevoir , bonchonse

zrg

RZZEG

Mark uit Veghel

Je grote vriend uit het Zuiden Mark

Youssef je bent gewoon zwaar mashallah. Ben echt blij dat ik je heb mogen ontmoeten. We gaan elkaar zeker nog vaak treffen in de toekomst inshallah.....

Zakaria Yaghdi

zakaria( 6 jaar ) de zoon van Youssef

Liefe papa ik vind jou de liefste papa van de heeeeeeele wereld ! ik ben heel trots met wat je doet.

kusjes van Je liefe zoon Zakaria.

mohamed yaghdi

je broer

ik ben trots dat ik je broer mag zijn ,
ga zo door vroeg of laat ga je je doel berijken.
daar is geen twijvel over mogelik ,

ik ben trots op je broertje.

youssef yaghdi

ella youssef hij komt afferal tevoorschijn maar het is best wel vantasties

Bladvulling

Groot gelijk meneer de autochtoon.
Walchelijke persoonverheerlijking dit allemaal.
Maar het komt omdat m.n. de politie geen grip meer heeft op onze
allochtone landgenoten. Ze hebben bedacht als we die Youssef nou maar genoeg veren in zijn reet douwen, dan gaat Youssef het vuile werk wel voor ons opknappen. Zo doorzichtig allemaal.
We hebben al genoeg Ali B's en Youssef's in Nederland.
En het zit natuurlijk in de aard van de mens om altijd maar op zoek te zijn naar een "Held". Kijk maar wat er kon gebeuren in de jaren 30 , toen werd er ook een "Held" gezocht met alle desastreuse gevolgen van dien. Niet dat Youssef zo iemand is natuurlijk, maar om maar aan te geven dat er niet aan persoonsverheerlijking gedaan moet worden en mensen niet op voetstukjes geplaatst moeten worden..

bladvulling in de westerpost

Ik heb echt nooit begrepen wat er zo geweldig is aan het een foto van een bekende Nederlander of onbekende persoon (voor mij) die zeer voornaam in Maroko schijnt te zijn, samen met een onbekende man die daardoor zelf een bekende nederlander aan het worden is. Ik vind het bladvulling en inhoudsloos en zelfs irritant. Op de plaats van de foto kan ook een goede tekst gezet worden dat ergens overgaat en de lezer van de Westerpost informeert.
Ik vind deze verering van iemand die gewoon zijn steentje bijdraagt aan de maatschappij, buiten proporties. En onvoorstelbaar dat volwassen mensen zich hierdoor zo laten meeslepen. Richt dan gewoon een fan-club op en maak de ruimte in de westerpost vrij voor intressante dingen.

Islam

Ik las vandaag iets over de Islam, want als je er zgn over wilt oordelen moet je er ook iets van afweten vind ik.

Wat mij verbaasd is dat de Islam in Marokko pas bestaat sinds 700 jaar na Christus.
De religie werd opgedrongen door binnenvallende arabische legers.
De noord-afrikaanse kerk die tot dan roe bestond (hoofdzekelijk Berber) werd weggevaagd.

Dat vind ik dus raar dat een volk dat zoveel eeuwen daarna nog accepteerd. Tenslotte is de Islam ze opgedrongen.

Je zou dus denken dat ze in deze "vrije tijd"
weer zouden terugkeren naar hun Noord Afrikaanse kerk.

Kan iemand hier meer over vertellen , waarom dat nooit is gebeurd .

Peter Slort, districtschef Amsterdam-West

Bruggenbouwer!

Beste Youssef,
Bedankt voor je uitstekende inzet in Amsterdam-West. Ik hoop dat velen je voorbeeld zullen volgen, door heel actief de handen uit de mouwen te steken en figuurlijke bruggen te bouwen in Amsterdam-West. Als iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid oppakt wordt "West" echt: "the Best!"
Peter

Jonge Marokkanen kijk eens naar Youssef Yaghdi

Vandaag las ik op de teletekstpagina van RTV NH het volgende.

PROBLEEM MAROKKAANSE JEUGD GROTER.

Amsterdam.Met Marokkaanse jongeren in Nederland gaat het nog veel slechter dan we dachten.
Dat zegt de Amsterdamse journaliste Fleur Jurgens in het boek met de titel "Het Marokkanendrama" .
Preciese cijfers ontbreken, maar zij schat dat de meerderheid van de tienduizenden jongeren in Amsterdam is ontspoord.
Volgens Jurgens komen de jongeren overal mee weg en moeten ouders en maatschappij grenzen stellen.
In oplossingen zoals de PVV die aandraagt ziet Jurgens niets.
Wilders wijst naar de Islam en "die heeft niets met het probleem te maken"

Als ik dit allemaal lees staat dit toch wel haaks op het stukje wat de heer Beerman, v/h wijkagent Meer en Vaart schreef, zie hieronder een alinea uit zijn betoog:

Maar ik begrijp natuurlijk, waar hun onvrede vandaan komt. De Osdorpers zijn, met name een aantal jaren geleden, regelmatig de dupe geweest van jonge crimineeltjes, die zich brutaal, gefrustreerd en gewelddadig gedroegen in de straten van Osdorp. Dat waren de enige "Marokkanen", die ze kenden en waarover ze lazen in de krant.

"Maar ook daar hebben jullie een grote bijdrage geleverd aan het verbeteren van de leefomgeving door deze jongeren en hun ouders aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en door direct samen te werken met ondergetekende politieman van politiebureau Meer en Vaart en diens collega Rob.
We hebben er samen toch heel wat tot de orde kunnen roepen en op weg geholpen naar school en werk.

Goed, er zijn er heel wat op weg geholpen naar school en werk, maar zoals het artikel van Fleur al aangeeft het merendeel van de
jongeren is ontspoord, TIENDUIZENDEN DUS , en ze komen overal mee weg.
DAT IS DE REALITEIT VAN NU ! En niet een probleem van een aantal jaren geleden zoals de heer Beerman omschrijft.
Hoe kan het dat deze Marokkanen met een criminele inslag overal mee wegkomen?

Het is toch een van de fundamentele plichten van onze rechtsstaat
dat criminelen door de politie worden opgespoord en overgedragen aan justitie. Hoe kan het dan dat ze overal mee weg komen?

Is dit de te ver doorgeschoten tolerantie van onze maatschappij of
doen de wetsbeschermers hun werk niet goed en stellen ze hun eigen prioriteiten met het uitdelen van boetes voor bv. snelheidsovertredingen boven de bescherming van de burgers.

Ik denk overigens dat de maatschappelijke kansen voor m.n. jonge Marokkanen pas zullen toenemen als ze het criminele imago van zich weten af te schudden en zich , net alsYoussef Yaghdi, op een positieve manier aan de maatschappij ten dienste maken.

Bruggenbouwer

Beste Youssef,

Ik ben nu ruim één jaar werkzaam als buurtregisseur van de Dijkgraafpleinbuurt. Hierbij heb ik jou leren kennen als vast lid van het Intercultureel Leefbaarheidsoverleg Osdorp. Daarnaast kom ik jou regelmatig tegen bij allerlei evenementen in het Osdorpse. Ook ben je een geregelde bezoeker van het Servicepunt aan het Dijkgraafplein, waar wij elkaar dan dikwijls spreken over uiteenlopende zaken, zoals zonodig de aanpak van vervelende jongeren, maar tegelijkertijd ook aandacht voor die dingen die wel goed lopen in Osdorp. Het valt mij op dat je zeer betrokken bent bij het reilen en zeilen van Osdorp en dat je een sociaal bewogen mens bent die anderen veelal met een lach tot elkaar weet te brengen.
Youssef, aan jou kunnen velen een voorbeeld nemen!

Ik hoop nog lang met je te mogen samenwerken. Tot ziens!

Yassmine Elksaihi

Voorbeeld voor anderen

Jij bent een echte voorbeeld, je helpt anderen en weet je neusje overal in te steken! Normaal is dat een slechte eigenschap, maar bij jou niet! Mijn complimenten!

Veel succes verder en hopelijk ben je een inspiratie voor anderen.

Wasalam Yassmine

hicham elkhattabi alhoceima marokko

hicham estudiante de los derichos en facultad de tétouan

hola yousef eres una biena persona activo en la sosiedad holandisa. ti desio una vida mejor llena de nuevas activedades.sigue en enste manera para siempre . saludos

Mohamed Achahboun

Werelden verbinder

Wat veel mensen nog niet weten is, dat jij niet alleen in Amsterdam (Osdorp) actief bent, maar in het hele land. Ik heb jou de afgelopen jaren in tientallen grote en kleine steden van Nederland ontmoet. Altijd ben jij bezig een brug te slaan tussen de mensen, niet alleen tussen Nederlanders en Nederlanders van Marokkaanse kommaf. Ook tussen de Marokkanen onderling ben jij een zeer goed bindingselement,om de groepen tot elkaar te brengen en te houden.
Hiermee wil ik jou hartelijk bedanken voor je bijdrage aan wederzijdes begrip, respect en acceptatie tussen alle bevolkingsgroepen in Nederland.
Ik hoop dat deze positieve lijn velen met jou voort te zetten in de nabije toekomst.
Met vriendelijke Groet,
Je broeder Mohamed Achahboun,

Mijnheer Beerman

Mijnheer Beerman. Wat een zaligmakend stukje proza van uw hand.
Het lijkt het paradijs wel dat Amsterdam en de politie en een handvol Marokkanen heeft alles in de hand, ja,ja. Is dit een beleving van een agent die na jarenlang dienst gedaan te hebben in deze buurten is afgestompt geraakt en zijn grenzen van waarden en normen heeft moeten verleggen?
Ik discrimineer niet er zijn natuurlijk aardige en onaardige marokkanen,surinamers,antillianen enz., net zoals je aardige en minder aardige Hollanders hebt.
Maar mijnheer Beerman , ik heb een andere tijd meegemaakt in Amsterdam, dat je gewoon, zonder bang te zijn, 's avonds rustig over straat kon lopen, zonder bedreigd , beroofd of in elkaar geslagen te worden.
Toevallig heb ik een collega van U in mijn kennissenkring en daar hoor ik toch wel heeeeel andere verhalen over van dat zgn toffe Amsterdam zoals U dat schetst. Dweilen met de kraan open en dat soort kwalificaties hoor je dan.
Waarom zouden er in 10 jaar tijd 350.000 oorspronkelijke bewoners de stad uit zijn getrokken? Omdat het allemaal zo tof is daar? En dat de marokkaantjes gefrustreerd geraakt waren ? Ik heb in mijn jeugd ook wel periodes gehad dat er geen werk en daardoor minder geld was, maar daarom ging ik nog geen overlast en geweldadig gedrag vertonen. Overigens zouden wij in Marokko net zo geaccepteerd worden met onze "verderfelijke" westerse normen en waarden als de marokkanen hier, ik denk het niet.
En alles komt door die Nederlanders die die mensen hier naartoe gehaald hebben? Als b.v. Australie vaklieden nodig heeft
en die in eigen land niet kunnen vinden gaan ze ook over hun grenzen werven, b.v. in Nederland. Dat heet geen ronselen zoals U dat zo, met enig gevoel voor dramatiek, omschrijft, maar werven. Als mensen dus naar Nederland willen komen gaat dat op vrijwillige basis. De tijd van de slavernij ligt wat dat betreft gelukkig al jaren achter ons.Dat ze in lage banen terecht kwamen , komt natuurlijk ook door het simpele feit dat velen een zgn achterstand hadden op onze , ook weer zgn, "hoogontwikkelde" maatschappij. Mag ik U eraan herinneren dat velen van de Marokkanen hier, in vergelijking met hun eigen land, in een materialistisch paradijs terecht zijn gekomen. In plaats van rustig te intregeren, zoals bv. voorheen , Italianen,Spanjaarden, Turken, Polen wel gedaan hebben, begonnen een aantal, dus m.n. jongeren, de boel op stelten te zetten hier. En a.u.b. hou toch op over dat de problemen met deze groepen een aantal jaren geleden plaatsvonden. Ik hoef alleen de TV programma's maar te bekijken die zich met misdaadbestrijding bezig houden en we weten wel weer waar de rotzooi vandaan komt.
Goed, volgens U zijn we dus op de goede weg. Ik zou zeggen laten we het hopen maar ik vrees dat dit een al te rooskleurig beeld schept van de situatie in de stad.

John Beerman Politie Buurtregisseur

VOORBEELD VOOR DE WERELD

reactie van John Beerman, buurtregisseur van politie:
Beste vriend Youssef, ik heb van 2000 tm 2005 mogen samenwerken met jou en Moskee El Mouahidine uit Osdorp:

Een prachtige club Amsterdammers van Marokkaanse komaf, die in mijn ogen meteen al een voorbeeld was voor de rest van de wereld.
Wat een voorrecht om deze mensen te mogen leren kennen: ik noem Mohamed Guennoun, Mustafa MEJJATI, Mohamed EL MAJDOUBI, Akil, Aziz, Veronica, Wout, Cygnea, Hans, Ton, Karel en vele, vele anderen, die ik op straat en in de Moskee mocht ontmoeten en die elk een grote bijdrage leverden aan vreedzaam samenleven in Osdorp. Wat mensen moeten weten, is dat wij, samen met mijn collega buurtregisseur Rob, in een roerige wereld, altijd constructief en als vrienden aan tafel zaten met allerlei maatschappelijke organisaties en samen de wereld mooier en veiliger maakten.
Bomaanslagen, oorlogen in het Midden Oosten, spotprenten, de moord op Theo van Gogh etc. hebben nooit een wig kunnen vormen in onze warme samenwerking. Onze band was te sterk.

Jullie leerden ons op een positieve manier naar Moslims en naar de Islam te kijken door gewoon te zijn wie jullie zijn: godvrezende, mooie, warme, gastvrije, vredelievende mensen die veel moeite doen 'erbij te horen' en samen te leven met alle andere Amsterdammers uit Osdorp, of ze nou wit, geel, zwart, bruin of wit zijn.
Jullie ontvangen in jullie Moskee Joden, Katholieken, ongelovigen, allemaal met dezelfde liefde en met de wil om er samen wat moois van te maken in deze wereld. Ik kan daar alleen maar Hulde en grote bewondering voor uitspreken. Ik hoop, dat jullie hier nooit meer mee stoppen.

Jammer, dat er ook mensen zijn, die de Marokkaanse Amsterdammers in hun omgeving bij voorbaat wantrouwen en generaliseren. Jammer ook, die paar negatieve reacties aan jouw adres. Laat ze, ze weten niet beter. De beste stuurlui staan nu eenmaal altijd aan wal.

En wij, Rob en ik, begrepen maar al te goed, dat dit gedrag van de jongeren, ook door de ouders en alle leden van de Moskee werd veroordeeld.
Ook hebben Rob en ik geleerd, dat het in veel gevallen ook niet anders kon, dat jongeren het verkeerde pad kozen. Er is een enorme kloof tussen hun wereld en die van de ouderen. Dit is met name in de opvoeding, een enorm struikelblok. Een aantal jongeren kan deze kloof niet zelf overbruggen en kan thuis niet vinden, wat zij zich wensen van het leven. Dat frustreert en creëert afwijkend gedrag op straat.
Over die opvoeding wil ik hier toch ook een keer het volgende vertellen: Nederland is hier zelf verantwoordelijk voor.

Ik leg uit: toen Nederland goedkope gastarbeiders zocht en deze ronselde in Marokko, werden de mannen, die later verenigden met hun gezinnen, alleen aangenomen als ze NIET gestudeerd hadden. Het liefst waren het analfabeten met rechte rug, sterke handen en een goed gebit, uit afgelegen, verarmde gebieden.
Wie te slim was of had gestudeerd, mocht niet naar Nederland.
Deze koehandel- en veekeuringselectie vond écht plaats. Ik heb de filmbeelden en vele andere bewijzen ervan gezien en horen vertellen door ervaringexperts.
Wij haalden dus opzettelijk mensen van de laagst mogelijke maatschappelijk klassen hiernaartoe omdat die vuil en zwaar werk moesten doen in de fabrieken van voortvarend industrieel Nederland. De Nederlanders werden steeds beter opgeleid en wilden deze zware banen niet langer vervullen. Maar iemand moest het toch doen.

Deze vaak niet opgeleide mannen, moesten daarna in een turbulente, moderne westerse wereld, met al haar nieuwe verleidingen en obstakels en taalbarrieres, de kinderen in het gareel zien te houden. Kinderen, die hier wel goed opgeleid werden en zich ontpopten tot slimme Amsterdammers, die wilden weten waar Abraham de mosterd haalde bij wijze van spreken.
Deze enorme tegenstellingen tussen laag geschoolde of analfabete ouders en hun moderne kinderen, die daardoor ook nog een achterstand ontwikkelden in taal en onderwijs, konden niet anders dan tot problemen leiden.
Velen roepen: ze moeten de ouders aanpakken.. maar lieve mensen, van veel van deze ouders mogen we niet verwachten dat zij hun kinderen 'aanpakken'. Door de geschetste omstandigheden, kúnnen veel van deze mensen het niet eens. En dat is heel erg vaak buiten hun eigen schuld.
Daar zijn onze politiek en ons gastarbeiderbeleid uit de zestiger en zeventiger jaren, zélf verantwoordelijk voor.

Dat gedrag en hangen op straat levert problemen op. Maar ik ken ook veel jongeren uit dezelfde groep, die wel hun best blijven doen om goed terecht te komen.

En die verkeerde vrienden aanspraken op hun gedrag.
Deze jonge Amsterdammers mogen daarom niet allemaal over één kam geschoren worden. De meesten doen, samen met hun ouders, prima hun best om een toekomst op te bouwen en zullen hun bijdrage gaan leveren aan de toekomst van Nederland. Sterker, we kunnen niet zonder hen!
Probleem is echter, dat de goede en veelbelovende jongeren het nieuws niet halen. Alleen probleemjongeren krijgen aandacht van de pers want dat verkoopt beter.

De wereld kan niet zonder mensen als Youssef en zijn Moskee, zijn vrienden en buurtgenoten. Zij zijn de motor van gezamenlijke integratie en de hoop voor de toekomst.

Ik breng hier alsnog een staand en welgemeend saluut aan deze geweldige Amsterdammers met wie ik in mijn politiewerk jaren heb mogen samenwerken.
Grote vriend Youssef, ik wens jou, de Osdorpers, het prachtige I L O en de Moskee toe ooit écht als voorbeeld te worden genomen door de wereld en dat de politiek en mijn collega’s begrijpen, welk ruw juweel zij met jullie in handen hebben.
Dat wil ik hier nog maar een keer van de daken schreeuwen.

Ik werk nu elders, maar weet, dat ik jullie allemaal, nog elke dag mis. Jullie zijn uit het oog, maar nooit meer uit mijn hart.

John Beerman
Buurtregisseur Rivierenbuurt
Regiopolitie Amsterdam Amstelland.

Over straat

Kan Youssef er ook voor zorgen dat ik 's avonds weer veilig over straat kan lopen in Amsterdam ?

Federation Mondiale du Judaisme Marocain

Youssef is tof!

Openminded, behulpzaam, modest, initiatiefrijk, teamspeler, actief, barmhartig, duidelijk, hartelijk, glunderend, spitsvondig, humoristisch, gezellig, gastvrij, inspirerend, betrouwbaar. Zo maar een paar complimenten op een rijtje voor een echte AMSTERDAMMER! Onze volledige steun heb je. Je bent een toffe kanjer

Simon Bornstein, secretaris
Federation Mondiale du Judaisme Marocain,