Ome Louis

Geuzenveld

Voorzitter van de korfbalclub Rohda. Een bijzonderheid, want hij heeft nooit een bal in zijn handen gehouden, laat staan getracht die door een korf te gooien.

Ome Louis en korfbal Foto: collectie Ruud van Koert

Het is Kerst 2008 en Ome Louis is overleden. Ome Louis, dat was ie voor ons toen we zo’n jaar of 15 waren en eigenlijk tot op de dag van vandaag. Voorzitter van de Adco, de adspirantencommissie zoals dat vroeger heette, bij Rohda. U weet wel, die al ruim 85 jaar oude korfbalclub aan de Willinklaan op Ookmeer. Daarna een paar jaar voorzitter van de hele club. Een bijzonderheid, want hij heeft nooit een bal in zijn handen gehouden, laat staan getracht die door een korf te gooien.
Louis Bouwer (1928) kwam in mei 1951 vanuit Nederlands Indië naar Nederland en heeft een groot deel van zijn leven in de Antonie Moddermanstraat in Geuzenveld gewoond.
Een ernstig ogende, multisociale man, die geregeld in een onbedaarlijke schaterlach kon uitbarsten. Maar ook iemand waarmee je niet moest sollen. En af en toe sollen met trainers, coaches en bestuursleden deed je als puber ook in de 70-er jaren. Zijn voorhoofd verfronste dan en met zijn donkere sonore stem sprak hij ons met zijn kenmerkend omfloerst, toch onmiskenbaar duidelijk, taalgebruik toe: ‘Zeg heren, het lijkt mij niet de bedoeling om op deze wijze met elkaar om te gaan.’ Toen wij een keer door hem werden terechtgewezen gaf een van mijn vrienden een lollig bedoeld antwoord op een retorische vraag van Ome Louis. Wat de bedeling is van een ‘retorische vraag’ is sindsdien voor mij onlosmakelijk met Ome Louis verbonden.

Ome Louis ging ook altijd als leiding mee met vakantiekampen die vanuit de vereniging werden georganiseerd. U moet dan denken aan witte tenten met houten palen, (avond)spelletjes als ‘het dierenspel’ middenin het bos, en een eettent met lange tafels waarop uit enorme metalen gamellen ‘gerechten’ als watergruwel werden geserveerd. Na afloop werden liederen gezongen, zoals ‘Van voor naar achter van links naar rechts’ (ook nu nog bekend) en ‘O Berner Oberland’.
Een van de coupletten van de laatste kende de tekst: ‘Ome Louis die is verzot op dikke vellen, dikke vellen, dikke vellen. Ome Louis die is verzot op dikken vellen, het is een heel bijzondre man, twee, drie, vier. O Berner Oberland, Berner Oberland is schön ja schön. O Berner Oberland etc.’ Ik heb hem nooit kunnen betrappen op het eten van vellen, bijvoorbeeld van de warme vla die we als toetje kregen.

Gepubliceerd: 19 januari 2009

In 2007 wilde ik hem voor het Geheugen van West interviewen, met foto’s en verhalen van vroeger. Hij was laaiend enthousiast, zou op zoek gaan naar foto’s, maar werd kort daarna ziek en heeft het verloren van die ziekte. Met dit postume stukje wil ik deze bijzondere man op deze plek alsnog de ereplaats geven die ik hem had toebedacht. Ruud van Koert

Bekijk meer afbeeldingen

Staand van links naar rechts José Smits, Annelie Schaller en Wouter Hoogeveen en Ome Louis Foto: collectie Ruud van Koert

Vakantiekamp Foto: collectie Ruud van Koert

Rohda / George Kruse

In het toenmalige A W Grootehof (Osdorp) waren mijn buren de familie
Kruse. George Kruse was jarenlang een gedreven en bekwaam voorzitter
van Rohda. Hij gaf leiding aan de club o.a. in de glorieperiode van begin
jaren '90. Enkele jaren geleden werd het feit gevierd dat hij al 75 jaar lid
Zijn woning was regelmatig het toneel van vergaderingen. Door de dunne
muurtjes kon men soms de gesprekken woord voor woord volgen.
Zijn zoon en dochter waren ook geruime tijd spelers van Rohda. Zoon
René werd later de
trainer van de club. In die functie kende hij minder
successen dan als speler.

Door de stadsvernieuwing moest vanaf 2005 iedereen verhuizen en ben
ik hem (George) uit het oog verloren.

Ed Meijer

Oude foto's korfbalvereniging Rohda vanaf 1956

Zijn er nog foto's van Rohda vanaf 1956. Zelf lang lid geweest van de club en woonde in de Marco Polostraat 177

Annelie Donkers Schaller

Mooie herinneringen

Ja, zo was Oom Louis! Een fijne tijd gehad bij Rohda en oom Louis....ja die was er gewoon altijd!! Ook langs de lijn moedigde hij ons aan; nooit te fanatiek maar Rohda was wel zijn cluppie!

Vanuit een redelijk zonnig Kudelstaart

Wouter Hoogeveen

Het was leuk

Mooi stukje ter nagedachtenis van inderdaad een bijzondere man. De Ommen kampen, de Adco, de avondvierdaagse, het werd allemaal heel leuk onder leiding van de 'strenge', maar zeer rechtvaardige en vooral vrolijke Ome Louis. Hij leeft voort in onze gedachten.

Vanuit een zonnig Australie.