Wandeling door Oud Osdorp

Osdorp

Ik neem u mee tijdens een wandeling met mijn vader door oud Osdorp. Het is in de eerste helft van de jaren zeventig. Ik ben een jaar of twaalf, dertien. Bijna wekelijks lopen we gezamenlijk naar dierenspeciaalzaak Bormann. Het aquarium moet immers onderhouden worden? Ik stap de deur uit op het Groenpad. Een flat van 4 hoog. Tegenover mij staat de negen verdiepingen tellende flat Remijden. Eén van de 5 flats op rij.

De flat is mij vertrouwd doch belemmert mij het uitzicht op 'de dijk'. Het dijklichaam waarop eens een snelweg zal komen te liggen. Een waar speelparadijs voor kinderen van mijn leeftijd. Tevens vormt deze flat een blokkade om zicht te hebben op de Sloterplas. Rechts van mij ligt het witte bruggetje. De verbinding van mijn straat met het Osdorpplein. Hier vandaan zie ik de sportzaak van Switser. Precies op het hoekje. Met luid getoeter komt de zuivelwagen de straat inrijden. De SRV-man. Ik sla direct linksaf, De Notweg op. Aan het einde hiervan loop ik langs jongeren centrum KWAK. Ik snuif even diep. De lucht van verschraalt bier en stuff. Ik steek de Osdorperban over en passeer diverse winkels. Op de hoek een Coiffeur. De naam kan ik niet zo goed lezen. Dan achtereenvolgens: de Spar, Parfumerie Groot met daaronder Speelgoed Otten, de CO-OP(eratie), kolenhandel van Vliet en dan zo'n beetje de sigarenwinkel. Net voor het poortje naar de Malle weg. Achter deze weg staat mijn school. Het volgende deel zitten o.a. Bakkerij Imming, Fietsenwinkel Veba, de Houtban, Stamcafé Ban80, de slagerij de Boer en kaas/notenbar Mul. Aan het einde steek ik over en loop ik tegen de Gruyter aan. Op dit deel van de Osdorperban ken ik slechts Jamin, Bakkerij Carels, de apotheek, haardenwinkel Herdes en banketbakkerij van Elst.
"Ik loop vandaag niet mee naar Bormann hoor!"; hoor ik mijzelf zeggen tegen mijn vader. "Ik ga hier linksaf Hoekenes op!" Ik slenter door, steek de Osdorperban ten tweede male over en zie Elvy de elektronicawinkel op de hoek. Overal staan reeds ijzeren hekken klaar. Morgen is het zondag. Dan vindt er weer de traditionele, jaarlijkse 'ronde van Osdorp' plaats. Ik ben benieuwd of onder luid applaus die ene, wat oudere, (hoofd)agent weer langs komt rijden op zijn dienstfiets. Dat is immers een traditie op zich. Kapper de Vos, Piet Vrees automaterialen (en Vuurwerk!), Babyhuis Yvonne en de Rutgerstichting net op de hoek van Hoekenes met het Blomwijckerpad. Ik loop door richting brug. Rechts van mij zie ik aan de overzijde van Hoekenes de woning van huisarts Tjerkstra. Een stukje verder in dat hofje is de omgebouwde garage. Elke vrijdagavond ga ik hier met mijn moeder boeken lenen voor een duppie per boek in de Christelijke bibliotheek. Ik steek de brug over en loop door naar Tussenmeer. Links van mij staat het postkantoor. Ik besluit echter rechtsaf de Hoekenesbrug over te steken doch ik haal eerst een patatje bij ome Arie. Even later kom ik langs de kerk "de Opgang". Koster Versteeg zwaait hier de scepter.
Ik wandel door over Tussenmeer richting eindpunt lijn 1. Bij de apotheek op de hoek stop ik even. Ik twijfel. Zal ik doorlopen naar de Aker? Baden Powelweg oversteken? Nee, ik steek Tussenmeer over bij de halte van lijn 1. Als ik nu doorloop zou ik zo de kerk "de Uitweg" in lopen. Ik doe dat echter niet en begin de lange weg terug naar het Osdorpplein. Ik hoor als het ware de muziek uit de dansschool van Ben & Gré de Wit, gehuisvest in één van de zalen van "de Uitweg", komen. Ik haal even een ijsje bij Terbeek en loop gedachteloos door. Ik had eigenlijk even naar Televersum in de Simonskerkestraat gewild. Het ligt echter niet op mijn route dus slenter ik door. De openbare leesbibliotheek is op dit tijdstip gesloten. Inmiddels de brug weer overgestoken. Aan de overzijde van Tussenmeer zie ik Gebr. Winter, IJzerhandel Rijnierse. Aan de zijde waar ik loop ruik ik de snoeplucht van Jamin. Een stuk verderop, voorbij de plek waar momenteel een gebouw wordt neergezet voor Dirk van den Broek mét een Dircks-restaurant, sla ik rechtsaf. Naar Disco Alberti. Aan de overzijde zit kapper Don Pino. Even verder zit de Fly-inn bar, Schoenenzaak Hogenbosch en Meijes & Höweler. In de Hema duik ik de wip-in even in voor een bak koffie. Eigenlijk zouden ze hier ooit nog eens een roltrap moeten maken... Bij de schaapjes rond de fontein is de ingang van Albert Heijn. Daarnaast is een doorloop naar de grote parkeerplaats naar Meer en Vaart. In dit stuk zitten diverse winkeltjes: Peek & Cloppenburg, de Koffiecorner, een breiwinkel en precies onder het poortje de bloemenstal én de visstal. Ik doe vandaag geen boodschappen en besluit naar huis terug te lopen. Langs Duyvene & Remmers, Speelgoed Boon rechtsaf onder de flat door van het ATZ. Brrr! Ik passeer als laatste de ABN-bank en platenwinkel T-Vilters. Ik zwaai even naar Bob Switser en steek het bruggetje over. Met volle snelheid passeert mij een jongen op een Zundapp. Waarschijnlijk wat op zijn kerfstok. Steeds vaker gebruikten de jongeren dit bruggetje om de politie van zich af te slaan. Menigmaal moest de politie constateren dat de wielkassen van de kever net iets te breed waren om langs de twee lantaarnpalen op de brug te kunnen. Ze zouden hier eens van die hekken moeten plaatsen zodat de (brom)fietsers af moeten stappen alvorens de brug te betreden. Ik zal dit idee eens doorgeven aan 5x8! Hè, hè, weer thuis.

Het was mij de wandeling wel.

Miriam Mearns-Beentjes

Re: Re: onze snacbar

Ger vd Horst:
Mijn ouders hadden in Osdorp Jaren( 60/70) een snackbar(Gerjo in de zoelenkerkstraat) vlak bij electro Televersum en bakkerij Imming .Ik heb ongeveer 18 jaar in Osdorp gewoond .Ik heb op de van Tienhovenschool gezeten. Mijn tijd in Osdorp was geweldig ,ik was vaak in de jess heb gevoetbald bij SLTO welke ondertussen ook al niet meer bestaat. mijn beide ouders zijn inmiddels overleden. Verder geniet ik van de verhalen die ik lees. Ger van der Horst

Ik kan me de snackbar Gerjo nog goed herinneren. Ik woonde op de Wolbrantskerkweg en volgens mij woonde de familie van Gerjo precies achter ons in de Ekingenstraat.
Op zondag chinees halen voor ons gezin behaleve voor mij want ik luste dat niet dus ging ik dan ondertussen naar de Gerjo om voor mijzelf wat te halen. Leuke tijd!

Hilbert Steensma

Reactie op Frank Boersma (meneer de Koning)

Frank, grappig om dit te lezen. Ik heb vanaf mijn prille jeugd meneer de Koning gezien als een "tiran" een vreselijk wreed persoon. Uiteraard werd dit gevoed door de oudere jeugd in onze straat. Zo zie je maar wat propaganda kan doen met een kind (mens). Leuk om dus iets positiefs te lezen over de conciërge. Postuum maar nooit te laat!

Frank Boersma

Meneer de Koning

Ik woonde in de remijden op nr 110, meneer de koning was in de flat remijden concierge en hij woonde op de 9 de etage.Ook wij voetbalden in de tuin van de flat waarbij altijd iemand de wacht hield voor wanneer de concierge er aan kwam, en die kwam geheid.
Wat volgde was een schreeuw van de uitkijk die luidde de koning en iedereen zette het op een lopen.
De ijzeren staaf gebruikte hij om het vuil uit de stortkokers te halen(elke flat had in de keuken een luik om het vuil inte gooien wat dan in de vuilnisbak op de begane grond terechtkwam)

Later begrepen we dat het voor de koning ook een spelletje was en dat er geen kwade bedoelingen achter zaten.
Want de tuin en flat moesten wel een beetje netjes blijven.

Joke Danko

Re: Meneer de Koning

Rob Niewenhuis:
Wat een bullebak was dat.
Ik voetbalde elke dag op het trapveldje,met mijn vrienden.
En elke dag,kwam hij ons feest verpesten.
Met zijn ijzeren staaf,in de hand.
Tot mijn oudere broer hem te grazen nam.
Die pakte hem zijn Heilige Toverstaf af,om er vervolgens vervaarlijk mee te gaan zwaaien.
Vanaf dat moment was de bullebak,niet meer zo stoer.
Voetballen deden we overal.
De putdeksels,de metalen vuilnisbakken,de nummerbordjes,de garagedeuren,alles was bruikbaar als doel.
Ook de ruiten van portieken en huizen waren niet veilig.
Zo kan ik er prat op gaan,om op 1 dag 2 portiek-ruiten en 1 keukenraam in geknald te hebben.
Voorwaar een record.

Even een vraag, was dit de concierge van de Heimansschool. Daar zat ik op en deze naam komt me wel heel bekend voor. Naast de school was inderdaad een klein veldje, ik klom altijd over het hekje daar omdat het korter was. Ik kan me herinneren dat ik als de dood was dat de concierge me dan zou snappen want het was streng verboden haha

Joke D

Re: Wandeling door oud-Osdorp

Martin Huissoon:
Leuk stuk. Zie het allemaal weer zo voor me. Ik heb vanaf 1959 in de Sonderbuur gewoond, tussen Ookmeerweg en Osdorperban in. Een fantastische tijd, waarin geluk nog heel gewoon was.

Hé Martin, ik ook en volgens mij kan ik me jou wel herinneren, ik woonde op nr 19. Had jij ook niet een zusje ?
groet
Joke Danko

Joke D

wandeling door oud Osdorp

wat enig!, ik kon zo met je meewandelen en heb bij alles herkenning. Al die namen die ik inmiddels was vergeten van de winkels, ik zie alles zo weer voor mij. Dank je wel !
Joke ( geboren 1960 Sonderbuur )

Richard Wielandt

Re: Re: Re: onze snacbar

Richard Wielandt:
Hallo Ger,
Ik kwam vroeger regelmatig in de snackbar van jouw ouders. Ik weet dat in dezelfde straat ook nog een wasserette stond waar met de grote stoommachines de lakens etc. geperst werden. Televersum (audio/tv zaak) stond aan de andere kant met een pleintje ervoor. Wij woonden zelf in de Jan Oudegeeststr. . Hebben een leuke tijd meegemaakt in Osdorp. Zat me alleen te bedenken hoe jou moeder ok weer heette (toch niet tante Sjaan?)

Ik weet het alweer Tante Betty!

Richard Wielandt

Richard Wielandt:
Hallo Ger,

P.S. Bakkerij Imming stond toch op de Pieter Calandlaan(op de hoek)! Inde rij met Vivo en aan de andere kant de Hagé en het sigarenwinkeltje en een fietsenzaak!! Trouwens Willeke Alberti kwam regelmatig bij bakkerij Imming evenals Ronnie Tober en waarschijnlijk ook Fong Leng (mode ontwerpster) . Zij woonden allen in de Ackersteijn (Famous ArtistSchool was daar ook gevestigd) op de Baden Powelweg.

Richard Wielandt

Ger vd Horst:

Hallo Ger,

Andre de Nijs

Re: Re: Re: Oud Osdorp

Jan de Haan:
Andre de Nijs:Herman van Elst:Mijn naam is Herman van Elst.Mijn ouders hadden de banketbakkerszaak op de Osdorperban 126.Wij zijn daar in augustus 1959 komen wonen.Bij de brug hield de weg op.De Reimerswaalbuurt moest nog gebouwd worden.De gracht bij de Osdorperban was nog een klein slootje.Ik zat die tijd op de Johannesschool,wat toen nog de Malleweg heette.Omdat er een gebouw kwam voor verstandelijk gehandicapten hebben ze de naam verandert in Nieuwelaan.Op de Johannesschool ben ik wel 4 keer verhuisd.Nieuwelaan,van Suchtelenvan de haarestraat,Badenpowelweg,Simonskerkeweg.Als ik nu weleens door Osdorp heenrij,zie ik dat er nu alweer gesloopt wordt.In 1974 werd de zaak van mijn ouders verkocht en gingen we naar de Zaanstreek.Ik zelf ben naar het buitenland vertrokken(Oostenrijk en Zwitserland).Sinds 10 jaar werk ik op een Amerikaans Cruiseschip.Dat van dat lekkere(Soft ijs)dat klopt.Ik mis het ieder dag nog.ik kan me nog best de beren klauwen (chocolade & slagroom) herinneren al is dat bijna 50 jaar geleden die je ouders verkochten, ik woonde op Reinveen toendertijd en ben in 1965 naar New Zealand geemigeertben wel wat keren terug geweest ,het is wel heel veel verandert.
Ook ik woonde op Reinveen. De familienaam De Nijs komt mij bekend voor, maar ik kan me er geen gezichten meer bij herinneren. Zelf woon ik nog steeds in Osdorp. Vreemd eigenlijk, ik reis de hele wereld door (en ben verschillende keren in Wellington, Nieuw Zeeland) en toch keer ik steeds terug naar hetzelfde stukje Amsterdam.
Jan de Haan

Hi Jan,wij woonde op Reinveen 20

Leon van der Laan

Ronde frikandellen 1968

Ik woonde van 1960 tot mei 1970 in de Domela Niewenhuijsstraat 5 2hoog en de snackbar Gerjo was
een begrip. Op sommige zaterdagen haalde ik met m'n vader patat en "frikandellen", een soort gekruid gehakt. Nostalgie, ik proef ze nog ( in gedachten.) Op zaterdag Swiebertje kijken en dan naar gerjo, ach die goeie ouwe tijd !

Leon van der Laan

Ger vd Horst:

Jan de Haan

Re: Re: Oud Osdorp

Andre de Nijs:
ben wel wat keren terug geweest ,het is wel heel veel verandert.

Jan de Haan

Caro

Lederwarenzaak (Waterman?) August Allebeplein 1971

Ik ben op zoek naar de eigenaars(familie) van de zaak. Vermoedelijk hadden zij een dochter die destijds kapster was en Yvonnee heette. Wie oh wie heeft er informatie voor mij?

Ger vd Horst

Re: onze snacbar

Ger vd Horst

Re: onze snacbar

Coert Winkel

Re: RE: wandeling door oud osdorp

Dine Bloothoofd:
ik heb met veel plezier tot mijn 24ste in osdorp gewoond tegen over het Leo Polak Huis en als je het verhaal leest, zie je alles weer voor je. Maar ik kom nog elke week in Osdorp aangezien mijn moeder er nog woont.

Dag dine,
Ik ken jullie nog als gezin. Ik was vaak bij jullie. Met zijn allen naar voetballen HRVC.

Ik woon nu in Zaandam, maar kom best nog wel vaak in Osdorp.

Martin Huissoon

Wandeling door oud-Osdorp

Ernst graaff

Re: Re: Osdorp karin van Sijes

carla roozendaal:
Karin van Sijes:Wat leuk om dit te lezen!Ik ben opgegroeid in Osdorp op het Blomwijckerpad 67 1hoog.Dat was vanaf 1958.Achter ons huis was rolschaatsbaande de achtbaan.Je schrijft over zo veel herinneringen,Switzer Super Sport daar heb ik nog gewerkt ik was toen 16 jaar.Mijn vader was kapper in Amsterdam, na zijn werk kinpte hij bij klanten thuis voor 1,50 gulden,er moeten heel veel mensen zijn die mijn vader hier van kennen.Door dit verhaal te hebben gelezen,was ik heel even thuis.
dat is waar, mijn broertjes en mijn vader werden door kapper sijes altijd geknipt thuis.
en inderdaad was de rolschaatsbaan achter jullie huis. je moet trouwens ook nog een buurjongetje gehad hebben die dirk heette. wat grappig om dit na al die jaren te lezen.

>
die kapper Sijes weet ik me ook nog te herinneren. Dirk is mijn oudere broer en wij woonden op 69 ik dacht 3 hoog van 1962 tot 1970. Marjolein Kooistra kwam ik vorig jaar nog tegen

H.Mulder

Grasrijk

In 1960 kwamen wij op Grasrijk te wonen een woning van Woningbouwvereneging het Oosten
Onze oudste dochter is op Grasrijk geboren in 1960 en heeft ook nog op de kleuterschool
gezeten,in 1965 zijn we helaas naar Brabant verhuisd in verband met een andere baan,we hebben
behoorlijk wat heimwee gehad vooral onze dochter die was er gewoon ziek van,toen zij daar ook naar de kleuterschool kon ging het al weer beter,Wij denken toch nog met weemoed aan die jaren in Osdorp het was er erg gezellig en we hadden ook aardige buren we waren er echt op onze plaats en
Osdorp was echt nog in opbouw,toen wij op Grasrijk kwamen wonen liepen er echt nog koeien
voor de deur maar dat heeft niet lang geduurd.