Wandeling door Oud Osdorp

Osdorp

Ik neem u mee tijdens een wandeling met mijn vader door oud Osdorp. Het is in de eerste helft van de jaren zeventig. Ik ben een jaar of twaalf, dertien. Bijna wekelijks lopen we gezamenlijk naar dierenspeciaalzaak Bormann. Het aquarium moet immers onderhouden worden? Ik stap de deur uit op het Groenpad. Een flat van 4 hoog. Tegenover mij staat de negen verdiepingen tellende flat Remijden. Eén van de 5 flats op rij.

De flat is mij vertrouwd doch belemmert mij het uitzicht op 'de dijk'. Het dijklichaam waarop eens een snelweg zal komen te liggen. Een waar speelparadijs voor kinderen van mijn leeftijd. Tevens vormt deze flat een blokkade om zicht te hebben op de Sloterplas. Rechts van mij ligt het witte bruggetje. De verbinding van mijn straat met het Osdorpplein. Hier vandaan zie ik de sportzaak van Switser. Precies op het hoekje. Met luid getoeter komt de zuivelwagen de straat inrijden. De SRV-man. Ik sla direct linksaf, De Notweg op. Aan het einde hiervan loop ik langs jongeren centrum KWAK. Ik snuif even diep. De lucht van verschraalt bier en stuff. Ik steek de Osdorperban over en passeer diverse winkels. Op de hoek een Coiffeur. De naam kan ik niet zo goed lezen. Dan achtereenvolgens: de Spar, Parfumerie Groot met daaronder Speelgoed Otten, de CO-OP(eratie), kolenhandel van Vliet en dan zo'n beetje de sigarenwinkel. Net voor het poortje naar de Malle weg. Achter deze weg staat mijn school. Het volgende deel zitten o.a. Bakkerij Imming, Fietsenwinkel Veba, de Houtban, Stamcafé Ban80, de slagerij de Boer en kaas/notenbar Mul. Aan het einde steek ik over en loop ik tegen de Gruyter aan. Op dit deel van de Osdorperban ken ik slechts Jamin, Bakkerij Carels, de apotheek, haardenwinkel Herdes en banketbakkerij van Elst.
"Ik loop vandaag niet mee naar Bormann hoor!"; hoor ik mijzelf zeggen tegen mijn vader. "Ik ga hier linksaf Hoekenes op!" Ik slenter door, steek de Osdorperban ten tweede male over en zie Elvy de elektronicawinkel op de hoek. Overal staan reeds ijzeren hekken klaar. Morgen is het zondag. Dan vindt er weer de traditionele, jaarlijkse 'ronde van Osdorp' plaats. Ik ben benieuwd of onder luid applaus die ene, wat oudere, (hoofd)agent weer langs komt rijden op zijn dienstfiets. Dat is immers een traditie op zich. Kapper de Vos, Piet Vrees automaterialen (en Vuurwerk!), Babyhuis Yvonne en de Rutgerstichting net op de hoek van Hoekenes met het Blomwijckerpad. Ik loop door richting brug. Rechts van mij zie ik aan de overzijde van Hoekenes de woning van huisarts Tjerkstra. Een stukje verder in dat hofje is de omgebouwde garage. Elke vrijdagavond ga ik hier met mijn moeder boeken lenen voor een duppie per boek in de Christelijke bibliotheek. Ik steek de brug over en loop door naar Tussenmeer. Links van mij staat het postkantoor. Ik besluit echter rechtsaf de Hoekenesbrug over te steken doch ik haal eerst een patatje bij ome Arie. Even later kom ik langs de kerk "de Opgang". Koster Versteeg zwaait hier de scepter.
Ik wandel door over Tussenmeer richting eindpunt lijn 1. Bij de apotheek op de hoek stop ik even. Ik twijfel. Zal ik doorlopen naar de Aker? Baden Powelweg oversteken? Nee, ik steek Tussenmeer over bij de halte van lijn 1. Als ik nu doorloop zou ik zo de kerk "de Uitweg" in lopen. Ik doe dat echter niet en begin de lange weg terug naar het Osdorpplein. Ik hoor als het ware de muziek uit de dansschool van Ben & Gré de Wit, gehuisvest in één van de zalen van "de Uitweg", komen. Ik haal even een ijsje bij Terbeek en loop gedachteloos door. Ik had eigenlijk even naar Televersum in de Simonskerkestraat gewild. Het ligt echter niet op mijn route dus slenter ik door. De openbare leesbibliotheek is op dit tijdstip gesloten. Inmiddels de brug weer overgestoken. Aan de overzijde van Tussenmeer zie ik Gebr. Winter, IJzerhandel Rijnierse. Aan de zijde waar ik loop ruik ik de snoeplucht van Jamin. Een stuk verderop, voorbij de plek waar momenteel een gebouw wordt neergezet voor Dirk van den Broek mét een Dircks-restaurant, sla ik rechtsaf. Naar Disco Alberti. Aan de overzijde zit kapper Don Pino. Even verder zit de Fly-inn bar, Schoenenzaak Hogenbosch en Meijes & Höweler. In de Hema duik ik de wip-in even in voor een bak koffie. Eigenlijk zouden ze hier ooit nog eens een roltrap moeten maken... Bij de schaapjes rond de fontein is de ingang van Albert Heijn. Daarnaast is een doorloop naar de grote parkeerplaats naar Meer en Vaart. In dit stuk zitten diverse winkeltjes: Peek & Cloppenburg, de Koffiecorner, een breiwinkel en precies onder het poortje de bloemenstal én de visstal. Ik doe vandaag geen boodschappen en besluit naar huis terug te lopen. Langs Duyvene & Remmers, Speelgoed Boon rechtsaf onder de flat door van het ATZ. Brrr! Ik passeer als laatste de ABN-bank en platenwinkel T-Vilters. Ik zwaai even naar Bob Switser en steek het bruggetje over. Met volle snelheid passeert mij een jongen op een Zundapp. Waarschijnlijk wat op zijn kerfstok. Steeds vaker gebruikten de jongeren dit bruggetje om de politie van zich af te slaan. Menigmaal moest de politie constateren dat de wielkassen van de kever net iets te breed waren om langs de twee lantaarnpalen op de brug te kunnen. Ze zouden hier eens van die hekken moeten plaatsen zodat de (brom)fietsers af moeten stappen alvorens de brug te betreden. Ik zal dit idee eens doorgeven aan 5x8! Hè, hè, weer thuis.

Het was mij de wandeling wel.

c roozendaal

terug in de tijd

ik heb zitten genieten en was weer ff terug in de tijd. ik heb van 1960 tot 1975 in osdorp gewoond op de hooge venne. de winkels op de osdorpeban zie ik nog zo voor me. op de hoek de kapper waar later een chinees restaurant in kwam, de spar van de familie visser, otten, de co-op, later de edah, kolenboer en later snackbar van vliet, de sigarenwinkel van schrama, de bakkerij imming en ff verder nog een bakker, de winkel van brohring de gietsenwinkel, de groentewinkel van de gebroeders klein en natuurlijk de groenteman op de hoek. van elst die van die heerlijke ananas waterijsjes had. de winkel van mons, en de visboer, en noem maar op. het cafe van hans de breij waar later leo in kwam en waar ik heel wat avonden heb doorgebracht. ik woon al meer dan 25 jaar in het buitenland en heb osdorp al in geen 35 jaar meer gezien. maar met het lezen van dit artikel waande ik me weer terug
ik meen me te herinneren dat er op de hoekenes ook nog een slager zat, toon bedaard, ze hedden er ook nog een snackbar bij die naderhand omgebouwd werd tot paardeslagerij, en de fly-inn waar we altijd in de tussenuren koffie gingen leuten toen ik op de osg zat.
ik mis ook nog de winkel van leemans waar we onze schoenen kochten en dan een ballon aan een stokje meekregen. en het restaurent van dirk waar ik voor het eerst kip in het pannetje ging eten.
ik zou osdorp nog best eens willen zien, maar ik ben bang dat ik niet meer vind wat ik zoek.
mijn school bestaat niet meer, de lukasschool en zijn dependance zijn beiden weg, en de osg is in mijn 1e jaar op die school afgebrand en de andere gebouwen zijn er ook niet meer.
wel jammer eigenlijk.

carla roozendaal

Re: Osdorp karin van Sijes

Karin van Sijes:
Wat leuk om dit te lezen!
Ik ben opgegroeid in Osdorp op het Blomwijckerpad 67 1hoog.
Dat was vanaf 1958.
Achter ons huis was rolschaatsbaande de achtbaan.
Je schrijft over zo veel herinneringen,Switzer Super Sport daar heb ik nog gewerkt ik was toen 16 jaar.
Mijn vader was kapper in Amsterdam, na zijn werk kinpte hij bij klanten thuis voor 1,50 gulden,er moeten heel veel mensen zijn die mijn vader hier van kennen.
Door dit verhaal te hebben gelezen,was ik heel even thuis.

dat is waar, mijn broertjes en mijn vader werden door kapper sijes altijd geknipt thuis.
en inderdaad was de rolschaatsbaan achter jullie huis. je moet trouwens ook nog een buurjongetje gehad hebben die dirk heette. wat grappig om dit na al die jaren te lezen.

Ger vd Horst

onze snackbar

Wat leuk Ilse dat je ons nog weet te herinneren,wij zijn toen der tijd naar midden limburg verhuist (Roermond) en nadat mijn ouders waren overleden ben ik naar Herkenbosch nabij Roermond verhuist ,mijn broer woont in Monfort ook nabij Roermond Mijn zus woont in Middelburg .Ik kijk regelmatig via google earth naar Osdorp om de veranderingen te aanschouwen in het begin kon ik niets meer vinden van de oude buurt maar met wat aanknopings punten weet ik nu waar ongeveer alles heeft gestaan.Overigens mijn moeder hete Bettyen dan was er nog een winkelmeisje die hete Tante Ellie en een hulp in de keuken met de naar Romeo helaas zijn beide ook overleden.Ik vond het erg leuk om je reactie te lezen misschien lezen we nog war van elkaar. Nog een leuke anekdote Frankie Imming kwam wel eens bij ons eten onder het mom van 'mijn moeder heeft geen brood' Groetjes Ger vd Horst

Ger vd Horst

Re: Re: Re : onze snackbar

Okko Steensma:
Beste Ilse,
Ik las in jouw reactie dat jouw vader de eigenaar van de Televersum zaak was. Televersum was begin jaren 70 mijn favoriete zaak. Ik heb er van mijn eerst verdiende geld een stereo installatie gekocht. De set bestond uit een een Lenco draaitafel, 2 HECO luidsprekerboxen en Pioneer SA500 versterker. Heerlijk om daar mijn singles en lp's op te draaien. Ik zie de verkoper nog voor me, lange man, blond haar en een snor meen ik. Televersum was top vond ik altijd.
Okko Steensma
Ilse Trauschke:Ik woonde tegenover snackbar Gerjo, boven Televersum. Televersum was van mijn vader. Wat leuk Ger om te lezen over Gerjo. Heb daar veel tijd doorgebracht :-), Je had nog een zus Joke en broer Corry, als ik me de namen nog goed herinner en je vader heette volgens mij Kees (ome Kees voor mij). Naast jullie zat een wasserette en op ons rijtje zat inderdaad Imming, de slager, de groenteman (Ome Hans en tante Greet)en de schoenmaker op de hoek. Wij keken uit op de Johannesschool, waar ik ook zelf op zat. Ik was toevallig laatst in die buurt en het is onherkenbaar. Het stukje Lederambachtstraat waar ik woonde bestaat niet meer en er staat nu een flat. Waarschijnlijk heeft ons huis op de binnentuin van deze flat gestaan. Leuk verhaal Hilbert, heel herkenbaar, het geeft weer even het oude Osdorp gevoel terug.

Rob Luijendijk

Re: Avondopname Hoekenes

Ik woonde in mijn jeugt op Groenehuyzen 7 III. Leuke tijd, s' winters het de slee van de hoge heuvel.

Aan de zijkant van de flat zat de de viskraam, en bij ons beneden zat de kapper . We speelden altijd in de zandbak aan de overkant met de vrienden uit de buurt.

Veel veranderd als je er nu rond loopt, toch zijn sommige dingen hetzelfde gebleven......:)

Henk van Dijk

Avondopname Hoekenes

Uit de oude doos!
Avondopname van Hoekenes, gezien vanuit A W Grootehof richting Pieter Calandlaan en Wolbrantskerkweg.
Bron: eigen foto - begin jaren '70

eric de vries

Re: Mijn broer

Mijn broer:
Ik ben Elles van Wienen, en ik heb ook een aantal jaren in Osdorp gewoond op het AW Grootehof. Iik heb nog op dansen gezeten bij Ben en Gré de Wit, was heel erg leuk. Heel veel paard gereden bij de molen veel plezier gehad. Mijn broer André had in maart 1981 een zwaar moter ongeluk gehad met de cross moter vlak bij Meer en Vaart hij was toen 15 jaar oud en zat op de mavo van de os. Hij is jaren lang het gesprek van de dag geweest. Hij is op 19-9 2010 overlede,n ik mis hem heel er,g hij is 44 jaar geworden. Ik woon nu in Zwanenburg en het bevalt goed.
Elles Brandon van Wienen

Bart de Muijnck (van Merkom)

Herinnering

Ik ben geboren in 1969 in oud west en verhuisde volgens mij in 1970 naar de Rengerskerkestraat 56. toen een echte elite buurt (althans, dat is mij verteld) een paar jaar later verhuisde wij naar de andere kant van de straat op nr. 16 hier waren meer kamers voor ons grote gezin. Tegenover nr. 16 waren de winkeltjes waaronder bakker van Toor, die mis ik nog wel eens in de reakties, en natuurlijk Televersum. De place to be voor de radiopiraat welke ik later zou worden;-) Mijn ouders hadden op een gegeven moment een rijschool met de naam MeMa (van Merkom -Maan) en in de hoogtijdagen hadden wij een pandje schuin tegenover ons waar een snackbar in heeft gezeten. Dit was volgens mij de Zoelenkerkstraat met in dezelfde rij een wasserette en een chinees.. Nadat de rijschool ophield te bestaan, kwam er uiteindelijk een coffeeshop in met de illustere naam Sensemilia....
Verder ging ik naar de Johannesschool, maar die staat er ook niet meer. Ja in een nieuw jasje, dat dan weer wel. Overigens gaat deze Johannesschool volgens mij ook nog steeds op kamp naar Bladel... maar dit terzijde. Mijn herinneringen zijn voornamelijk goed aan Osdorp. Helaas is alles nu anders, maar het zou ook niet goed zijn als alles bij het oude zou zijn gebleven.. Begin 1990 ben ikzelf met mijn huidige vrouw verhuisd uit Osdorp naar Almere en nu woon ik al bijna 12 jaar in het gezellige Brabantse land waar mijn vrouw vandaan komt. Maar als ik foto's of verhalen over "vroeger" zie of lees, dan denk ik met weemoed aan mijn jeugd terug.

Dine Bloothoofd

RE: wandeling door oud osdorp

ik heb met veel plezier tot mijn 24ste in osdorp gewoond tegen over het Leo Polak Huis en als je het verhaal leest, zie je alles weer voor je. Maar ik kom nog elke week in Osdorp aangezien mijn moeder er nog woont.

Andre de Nijs

Re: Oud Osdorp

Herman van Elst:
Mijn naam is Herman van Elst.
Mijn ouders hadden de banketbakkerszaak op de Osdorperban 126.Wij zijn daar in augustus 1959 komen wonen.Bij de brug hield de weg op.De Reimerswaalbuurt moest nog gebouwd worden.De gracht bij de Osdorperban was nog een klein slootje.
Ik zat die tijd op de Johannesschool,wat toen nog de Malleweg heette.Omdat er een gebouw kwam voor verstandelijk gehandicapten hebben ze de naam verandert in Nieuwelaan.Op de Johannesschool ben ik wel 4 keer verhuisd.
Nieuwelaan,van Suchtelenvan de haarestraat,Badenpowelweg,Simonskerkeweg.Als ik nu weleens door Osdorp heenrij,zie ik dat er nu alweer gesloopt wordt.In 1974 werd de zaak van mijn ouders verkocht en gingen we naar de Zaanstreek.Ik zelf ben naar het buitenland vertrokken(Oostenrijk en Zwitserland).
Sinds 10 jaar werk ik op een Amerikaans Cruiseschip.
Dat van dat lekkere(Soft ijs)dat klopt.Ik mis het ieder dag nog.

ik kan me nog best de beren klauwen (chocolade & slagroom) herinneren al is dat bijna 50 jaar geleden die je ouders verkochten, ik woonde op Reinveen toendertijd en ben in 1965 naar New Zealand geemigeert
ben wel wat keren terug geweest ,het is wel heel veel verandert.

Jannes Nijboer

Re: Televersum

Henk van Dijk:
Deze zaak bestaat nog steeds, maar zit al een groot aantal jaren op Tussenmeer en niet meer in de Simonskerkestraat. Ik kom niet zo vaak meer in Osdorp, maar de laatste keer dat ik er was stond (tot mijn verbazing) de oude eigenaar weer achter de toonbank. Ik meende toch zeker te weten dat hij de zaak van de hand had gedaan, maar dat bleek niet zo te zijn.
Die eigenaar heeft ooit nog eens vakkundig mijn bandrecorder gerepareerd (Sony TC366). In het begin van de jaren'70 maakten ze veel reclame via Radio Veronica. Dat was toentertijd nog een illegale zeezender.
Leuk om dit allemaal weer eens terug te lezen.

Televersum heb ik vroeger 1x per jaar voor de deur gelegen omdat alles dan voor 1 gulden de deur uit ging vlugs mij. Na een avondje Yes altijd naar Gerjo voor een patatje zie de snackbar nog zo voor mij.

Ilona

Osdorp

Zelf heb ik een heel groot deel van mijn leven in Osdorp gewoond. Ik ben geboren in de Waterschapstraat en later, op mezelf, op Vrijburg. Op mijn 30e ben ik naar Almere verhuisd waar ik nu nog woon. Het overgrote deel van mijn jeugd heb ik met heel veel plezier bij de oude molen besteed. Bij de paarden daar was mijn 2e thuis. Als ik nu in Osdorp kom verbaas ik me hoe weinig ik nog herken. Mijn beide lagere scholen, de Mr. Calschool ging failliet en de 2e, de Lucasschool, bestaat helaas ook niet meer. Ook de schooltuintjes zijn weg. Net als de school van mijn zoon later, de Osdorpse montessorischool, achter Dirk vd broek. Soms mis ik nog wel mijn oude kapper, Sterk, waar ze altijd precies wisten hoe ze met mij wispelturig bandhaar om moesten gaan. De bakker had heerlijk softijs en ook de andere bakker had later van die heerlijke hamkaas vlinders. Vroeger had onze kennis, weet zijn naam even niet meer, altijd een patatje voor mij van zijn snackkar achter het Osdorpplein bij de parkeerplaats. Leuke en fijne herinneringen heb ik aan Osdorp maar helaas komt die tijd niet meer. Er is heel veel veranderd daar. Nu zou ik er niet meer terug willen.

Linda

Re: Wie kent Ger en Gre de Wit

Peter Segers:
Ger en Gre de Wit hadden een dansschool in de Uitweg. Zij hadden hun domicilie in zaal I, naast de beruchte jongerenzaal II, waarover in een ander stuk op deze website is geschreven. Vele ouderen en jongeren waaronder ik leerden hun eerste danspasjes van Ger en Gre op een langzame versie van 'Oh Oh What A Kiss' van bijvoorbeeld Micky Day of Will Andy. Of dansten de Tjatjatja welke geleerd werd op het tempo van Una Paloma Blanca.

Brons met ster gehaald bij Ben en Gre de Wit in 1978 ongeveer!

Okko Steensma

Re >Televersum

De reclamespot was 'bij Televersum kopen is veilig kopen.

Henk van Dijk

Televersum

Okko Steensma

Re: Re : onze snackbar

Beste Ilse,

Okko Steensma

Ilse Trauschke:

Ilse Trauschke

Re : onze snackbar

Anton

Re: huisarts Tjerkstra

Vera:
Eigenlijk was ik op zoek naar mijn huisarts van vroeger, Dokter Tjerkstra. Zo vond ik deze wandeling. Heel goed! Kan iemand mij zeggenwaar ik huisarts Tjerkstra zou kunnen vinden.
Bedankt!

Dokter Tjerskstra woont nog altijd in hetzelfde huis.

Annette

Re: supermarkt osdorperban

Ik heb in de Willemskerkerstraat gewoond, maar pas in 1987 t/m 2001

eric de vries

Re: re

elles brandon:
hoi eric ja hij had kanker een heel kort ziek bed 3 weken ik mis hem heel erg mijn moeder is er gelukkig nog woont in badhoevedorp ze is er kapot van hij woonde de laaste jaren weer bij haar gr elles

Hoi Elles,

Mijn god wat kut. Ankie, dat was zijn bijnaam heeft nog een tijdje bij mij gewerkt toen ik de bakkerij nog had. Veel gelachen met hem en ik moet nog veel aan die tijd terug denken. Toen mijn moeder overleed was hij er als eerste om mij op te vangen. Hoe is het jou en de kleine.. haha times flies.

groet Eric